Fakta: Pollenallergi

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd – främst björk, al och hassel samt gräs och gråbo.

Pollenmängden är periodvis stor, och björk, gräs och gråbo är vindpollinerande, det vill säga sprids med vinden.

Vanliga symtom vid pollenallergi är nysningar, nästäppa, rinnande, svidande och kliande ögon. En del får hosta. Det kan även klia i hals och gom, samt ge astmatiska besvär, trötthet, och huvudvärk.

Källa: Astma- och allergiförbundet

Norra delen av landet är än så länge förskonad, men i södra och mellersta Sverige råder just nu stor risk för björkpollen och förhöjd risk för sälg och vide. Det kyliga vädret har hittills hämmat blomningen, men enligt Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm ser nu björkblomningen ut att sätta igång.

– I helgen tror vi att halterna stiga till höga, och i början av nästa vecka kanske till och med mycket höga, säger hon till TT.

Norrut har björkpollen dock ännu inte gjort entré, då det råder en fördröjning på en vecka eller två. Men med värme kommer blomning. Dessutom får vi ta del av pollen via vindarna från kontinenten och Baltikum, säger Kerstin Alm Kübler.

– Ja, vi misstänker att vi får fjärrtransport från kontinenten där blomningen är i full gång, och det här spär på våra halter.

Som om björkpollen inte vore nog är det snart dags för ekpollen, gråbo och gräs.

– Gräset dyker upp under sista halvan av maj, och sen blommar de olika arterna under sommaren.

Många tvingas medicinera. Rådet till allergiker är också att följa prognoser och hålla sig inomhus för att undvika pollen – så gott det går.

– Tänk på att inte hänga ut tvätt eller ha öppet fönster under natten. Man kan också skölja ur håret för att få bort pollen innan man går och lägger sig.