Fakta: Primärvalet i New York

Delstaten New York, även kallad The Empire State (imperiestaten eller kejsarstaten) har 20 miljoner invånare. Drygt 8 miljoner av dem bor i staden New York.

Primärvalet hålls tisdagen den 19 april. För Demokraterna står 291 delegater på spel, för Republikanerna 95. De demokratiska delegaterna fördelas till stor del proportionellt. För Republikanerna gäller att vinnaren tar allt om denne får över 50 procent av rösterna.

Båda partierna har stängda primärval vilket innebär att bara de som är registrerade hos respektive parti får rösta. Registreringen måste ofta ske flera månader i förväg.

Delstaten New York är övervägande demokratiskt, i presidentvalet 2012 röstade 63 procent på Barack Obama.

Källa: CBS, The New York Times

Fakta: Kampen om Vita huset

Opinionsläget i procent och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt och i New York som håller primärval den 19 april och Pennsylvania och Maryland som går till urnorna den 26 april. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Stöd i New York Stöd i Pennsylvania Stöd i Maryland Antal delegater hittills (med superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 39,0 53,8 42,8 40,5 755

Ted Cruz, Texassenator 32,3 17,9 27,0 24,0 545

John Kasich, Ohioguvernör 20,5 21,9 24,0 26,8 143

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 46,8 52,6 51,8 58.0 1 758

Bernie Sanders, Vermontsenator 45,8 39,3 35,8 34,7 1 069

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Solen skiner men det blåser iskalla vindar när Demokraternas Bernie Sanders håller kampanjmöte på hemmaplan i Brooklyn. Transmitter Park i Greenpoint är ett av stoppen och kaféet intill parken fylls av anhängare som värmer fingrarna och jämför mobiltelefonbilder. Många beställer en Feel the Bern-special till kaffet: tre chocolate chip-kakor för sex dollar.

Bakom disken står Julia McGinley. Även hon stödjer Sanders, inte minst hans löften om att göra det billigare att studera på högskola.

– Han passar perfekt här i Greenpoint. Här finns en stark känsla av lokal gemenskap och Bernie förmedlar samma känsla, säger hon.

Många i Greenpoint är av polskt ursprung, precis som Bernie Sanders själv – även om han växte upp i Midwood längre söderut i Brooklyn. Området där kampanjmötet hålls befinner sig i en långt gången förändringsprocess: Butiker stängs, hus rivs, nya högre hus byggs. Hyrorna höjs och demografin ändras. Från Greenpoint går sedan 2011 en färja direkt till bankmeckat Wall Street på södra Manhattan och många av de nyinflyttade kommer från den finansvärld som Bernie Sanders ständigt kritiserar.

På Wall Street

Trots utspelen går det att hitta stöd för Sanders även på Wall Street. Investeringsrådgivaren Matthew Gibson säger att han ännu inte bestämt sig för hur han ska rösta.

– Jag vill se Hillary som president, hon är den mest kvalificerade kandidaten någonsin. Samtidigt funderar jag på att rösta på Bernie i primärvalet eftersom han kan påverka partiet i en progressiv riktning, säger han.

Några dagar före valet har den förra utrikesministern Hillary Clinton, New Yorkbo och tidigare senator för delstaten, ett opinionsstöd på drygt 50 procent. Sanders ligger ungefär tio procentenheter efter. Både Sanders och Clinton har lovat att reglera banksektorn hårdare, men Sanders påminner ständigt Clinton om hennes band till Wall Street. Matthew Gibson är positiv till nya lagar inom finanssektorn.

– Jag tror att Demokraterna kommer att hitta ett sätt att öka säkerheten i systemet som ändå gör det möjligt för den som jobbar hårt och är påhittig att tjäna pengar.

Fokus på terror

Ett av republikanen Donald Trumps kampanjstopp i New York är minnesmonumentet över World Trade Center. Terrorhotet är en viktig fråga under valrörelsen, inte minst för Republikanska partiets väljare. Både Trump och rivalen, Texassenatorn Ted Cruz, har lyft frågan om utökad bevakning av muslimska bostadsområden, en metod som New Yorkpolisen redan testat och avfärdat som ineffektivt.

Fastighetsmiljardären Trump, uppvuxen i Queens i New York, leder stort på hemmaplan. Lyckas han knipa över hälften av rösterna tar han hem delstatens samtliga delegater. Två anhängare som dock inte kommer att rösta på Trump är hans barn, Ivanka och Eric. Båda stöttar helhjärtat sin far men har missat att registrera sig i tid, något som resulterat i hånfulla kommentarer men som även sätter fingret på de komplicerade valreglerna i många delstater.

"Sprider hat"

Donald Trump går dock inte hem hos alla New Yorks republikaner.

– Jag hoppades på Jeb Bush men han svek oss. Donald Trump sprider bara hat, säger byggföretagaren Ilirjan Rusi.

För Ilirjan Rusi är mer moderate John Kasich det enda republikanska alternativet, men då Ohio-guvernörens chanser ses som små har han börjat tänka i nya banor.

– Nu funderar jag på att rösta på Hillary Clinton om hon blir Demokraternas kandidat.

Ilirjan Rusis egentliga favoritkandidat är New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg. Han är miljardären som får Trump att se ut som en fattiglapp och som tillhört både Demokratiska och Republikanska partiet. Bloomberg övervägde att ställa upp i presidentvalet som oberoende kandidat, men beslutade att inte göra det.

– Bloomberg styrde New York som ett företag och skulle göra detsamma med USA. Men med intelligens, tvärtemot Trump, säger Ilirjan Rusi med ett skratt.