Fakta: Kampen om Vita huset

Antalet delegater för presidentaspiranterna och opinionsläget i procent nationellt samt i Pennsylvania, Maryland och Connecticut som jämte Rhode Island och Delaware går till urnorna den 26 april. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Antal delegater Stöd nationellt Stöd i Pennsylvania Stöd i Maryland Stöd i Connecticut

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 845 40,4 43,8 41,0 49,0

Ted Cruz, Texassenator 559 30,6 24,6 24,5 24,5

John Kasich, Ohioguvernör 148 21,8 23,6 26,3 26,3

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 1 930 47,7 52,8 57.0 50,0

Bernie Sanders, Vermontsenator 1 189 46,3 37,0 35,3 42,5

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent är den 18-21 juli i Cleveland i Ohio. Demokraterna möts den 25-28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas av partierna och innebär att partifolk samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

För att bli partiets presidentkandidat krävs stöd från en majoritet av delegaterna vid omröstningen på konventet (minst 1 237 delegater på den republikanska sidan, 2 382 på den demokratiska sidan). Om ingen får en majoritet vid den första omröstningen hålls fler. I takt med att fler voteringar hålls frigörs delegater från resultatet i sin hemstat och får rösta efter eget huvud.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den andra tisdagen i november, i år den 8 november.

I fokus för tisdagens val står delegatrika Pennsylvania, en så kallad vågmästardelstat där det i presidentval brukar stå och väga mellan republikansk och demokratisk majoritet. Den som hoppas bli sitt partis presidentkandidat har stor hjälp av ett gott resultat i primärvalet där.

– Pennsylvania är viktig, både nu och i november. Om man vill vinna presidentvalet måste man i princip vinna Pennsylvania, säger Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

Vinna stort

Republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton leder kampen om partiernas presidentkandidaturer och båda segrade stort i New York-valet i tisdags. Men deras motståndare är envetna och oväntat starka. Vägen till efterlängtad delegatsmajoritet är fortfarande lång för både Trump och Clinton, de saknar cirka 400 delegater vardera.

– De måste fortsätta att vinna på östkusten och det med stora marginaler, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

– Annars finns det risk för ett öppet konvent (utan någon "färdig" kandidat) inte bara hos Republikanerna utan också hos Demokraterna.

Totalt står 172 republikanska och 384 demokratiska delegater på spel i tisdagens val, varav 71 respektive 189 i Pennsylvania. Ingen av aspiranterna kan således nå över den magiska siffran. Frågan är om de kan vinna så pass övertygande att de drar ifrån och möjligen övertygar någon av motståndarna att kasta in handduken. Dock har såväl den demokratiske Vermontsenatorn Bernie Sanders som republikanerna, Texassenatorn Ted Cruz samt Ohioguvernören John Kasich, lovat att stanna i leken fram till konventen i juli.

"Bara" 17 delegater

Pennsylvania har en betydande minoritetsbefolkning, nära 20 procent är svarta eller spansktalande. I delstaten finns både dynamiska storstäder, landsbygd och gamla gruv- och industriområden. I de sistnämnda bor många politiskt gränsöverskridande så kallade Reagandemokrater. I primärvalet 2008 storsegrade Hillary Clinton över Barack Obama här och i nuläget leder hon stort över Sanders. Det vet Sanders som började kampanja i delstaten redan innan primärvalet i New York var över.

På den republikanska sidan leder den kontroversielle affärsmannen Trump i alla fem delstater som går till val. Kronjuvelen Pennsylvanias 71 delegater är mycket åtråvärda, men situationen kompliceras av delstatens lokala regler enligt vilka 54 av de 71 delegaterna är obundna, fria att rösta efter eget huvud vid konventet. Republikanernas primärvalsvinnare garanteras således bara 17 delegater men kan naturligtvis argumentera att de övriga bör stödja honom eftersom han vann i deras hemstat.

Professionell fas

Trumps nytillträdde kampanjchef Paul Manafort lovade nyligen Republikanska partiet att den frispråkige fastighetsmagnatens presidentsatsning är på väg in i en "mer professionell fas". Men uppförsbacken är brant. Enligt nyhetskanalen MSNBC behöver Trump vinna 57 procent av de kvarvarande delegaterna för att komma över de 1 237 som krävs för att vinna kandidaturen. Motsvarande siffra för Cruz är 98 procent av delegaterna och för Kasich 158 (!) procent.

– Trump har åtminstone tillfälligt stoppat Cruz medvind men chanserna är fortfarande stora att det blir ett öppet konvent. Får inte Trump nomineringen kommer de miljontals väljare som gett honom sitt stöd att se presidentkandidaturen som stulen, säger Goldford.