Neuroendokrin cancer

Neuroendokrina celler finns i hela kroppen och utsöndrar hormoner. Neuroendokrin cancer uppstår när tumörer, så kallade carcinoider, bildas från dessa celler. 

Det ”cancerätande viruset”

Det genmodifierade viruset infekterar och förökar sig inuti cancercellerna, spräcker dem och sprider mängder av fler virus. 

Botemedlet mot cancer kan finnas i Sverige. Forskare vid Uppsala universitet har haft framgångsrika försök på möss. Behandlingen innebär att patienter med neuroendokrin cancer får hjälp av ett onkolytiskt virus som har visat sig anmärkningsvärt effektivt.

Viruset mer eller mindre ”spänger sönder” cancercellerna.

LÄS MER: Banbrytande cancerbehandling kan minska lidandet

Läkemedelsverket och den regionala etikprövningsnämnden i Uppsala har nu gett klartecken att testa behandlingen på människor och det kommer dra igång redan i februari, informerar Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

– Det känns förstås väldigt bra, säger professor Magnus Essand som sedan 2007 har utvecklat det ”cancerätande viruset” tillsammans med forskarna Justyna Leja-Jarblad och Kjell Öberg.

LÄS MER: Jenn, 36, om sin brutala bild: "Bröstcancer är inte sexigt"

Viruset har kunnat tas fram tack vare donationer från tusentals personer inklusive en stor gåva på cirka 18 miljoner kronor från framlidne entreprenören Vince Hamilton. På grund av hans generösa bidrag har behandlingen döpts efter honom till ”AdVince”.

Det blir världens första kliniska studier med ett genmodifierat virus som specifikt angriper endokrina tumörer och forskarnas arbete har fått internationell uppmärksamhet. De vågar inte lova ett botemedel i dagsläget men hoppas på att åtminstone kunna bromsa upp cancercellernas framfart.