Fakta: Angela Merkel

Angela Merkel föddes 1954 i Hamburg i dåvarande Västtyskland men växte upp i Östtyskland, DDR, sedan familjen flyttat dit strax efter hennes födsel. Fadern var präst inom protestantiska kyrkan i DDR.

Hon utbildade sig i kvantkemi i Leipzig. Efter murens fall blev hon politiskt aktiv i det konservativa partiet CDU 1990. Redan året efter fick hon posten som ungdoms- och kvinnominister i Helmut Kohls regering.

Hon blev partiordförande för CDU 2000, och förbundskansler 2005.

Hon bor i en vanlig hyreslägenhet i Östberlin, tillsammans med sin make Joachim Sauer. Hon sägs vara helt ointresserad av lyx och pengar.

Källa: Stefan Kornelius.

– Hennes största misstag var att vara överoptimistisk i början. Då uppstod bilden av att det var hon som orsakade krisen, säger Stefan Kornelius, författare till biografin och chef för den utrikespolitiska avdelningen på en av Tysklands största dagstidningar, Süddeutsche Zeitung.

Han har följt Angela Merkel ända sedan Berlinmurens fall 1989, och utnämner henne till en av de stora tyska ledarna efter kriget.

Trots detta har hon sedan i höstas befunnit sig på svag is. Tyskland har på kort tid tagit emot över en miljon flyktingar och opinionsmätningar visar att en stor majoritet av tyskarna är missnöjda med flyktingpolitiken.

Extremt rationell

– Tyskland kan inte ta emot ytterligare en miljon flyktingar. Jag tror inte detta blir hennes fall, men hon bränner just nu sitt politiska kapital som aldrig förr, säger Kornelius.

– Ändå är hennes politiska linje klar. Den går ut på att få flyktingarna att stanna i Turkiet, genom ett avtal med turkarna. Problemet är att hon inte lyckats kommunicera detta utåt.

Han beskriver Merkel som en extremt rationell människa. Hon är nyfiken, lär sig hela tiden nya saker, men hon drivs inte av någon specifik ideologi.

– Tyskland är numera ett icke-ideologiskt samhälle. Vi tycker inte om predikanter. Vi vill ha problemlösare, säger Stefan Kornelius.

Friheten i fara?

Det betyder inte att Merkel saknar principer. Tvärtom. Hon växte upp i diktaturens Östtyskland, och i hennes världsbild är frihet och demokrati viktigare än allt annat.

Fast intressant nog är hon inte övertygad om att det frihetliga systemet i västvärlden kommer att överleva. Tvärtom fruktar hon att demokratin och marknadsekonomin i slutändan ska visa sig för svaga.

– Hon tror att det kommer att bli en kamp där den stora utmaningen kommer från auktoritära stater som Ryssland och Kina, säger Kornelius.

Därför är hon också angelägen om att USA ska bibehålla en ledande roll i världen, och oroas över att amerikanerna inte längre tycks veta vart de är på väg.

– Hon är övertygad om att Europa behöver USA, säger han.

Rödvin till hjälp

Hon är på samma sätt övertygad om att Europa måste hålla samman, och inte splittra upp sig på ett otal småländer. Det är därför hon jobbat så hårt för att få till stånd en lösning på eurokrisen.

Fast intressant nog tvingades hon ta hjälp av ekonomiska experter för att få grepp på vad som egentligen hänt. En kväll tog dåvarande chefen för Deutsche Bank, Josef Ackerman, ett antal dyra rödvinsflaskor till hjälp för att beskriva vissa ekonomiska principer för förbundskanslern.

– Hon lärde sig och nu förstår hon de underliggande mekanismerna, säger Kornelius.