– Det blev en historia med långt förlopp, som en serie.

Docent Ester Pollack om medias bevakning av mordet på Lisa Holm.

Fakta: Detta har hänt

7 juni: 17-åriga Lisa Holm försvinner vid halvsjutiden på kvällen när hon ska åka hem efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Hennes handske hittas i en lada intill kaféet. En stor sökinsats inleds.

9 juni: Flera av Lisa Holms ägodelar, bland annat delar av en mobiltelefon, hittas längs en grusväg.

12 juni: Flickans kropp hittas gömd i en byssja på en gård några kilometer bort. 35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetar i området, hämtas till förhör. Det gör även hans hustru och hans bror, men de frias senare från misstankar.

23 oktober: Bilevicius åtalas för mord.

17 november: Skaraborgs tingsrätt dömer Bilevicius till livstids fängelse. Han ska också betala 150 000 kronor i skadestånd till Lisa Holms familj. Enligt domen blev flickan hängd i ladan. Motivet för brottet var sexuellt.

11 januari: Bilevicius har överklagat domen. Ny rättegång inleds i Göta hovrätt.

25 januari: Hovrättens rättegång avslutas. Bilevicius har hela tiden nekat till brottet. Hans advokat vill att en rättspsykiatrisk undersökning ska övervägas, om hovrätten anser att han är skyldig.

8 februari: Dom i Göta hovrätt.

Nu ska Nerijus Bilevicius, 35 år, få sin dom av Göta hovrätt. Han dömdes i Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för att ha mördat 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle i juni.

Flickan blev hängd i en lada intill kaféet där hon sommarjobbade. Kroppen var delvis avklädd när den hittades.

Bilevicius har hela tiden nekat till brottet. Hans dna hittades på Lisa Holms kläder, på stället där flickan hängdes, och på repstumpar – men inte på själva kroppen.

Det värsta blev sant

Uppmärksamheten runt just detta mord har varit enorm. Media har rapporterat i detalj om de rättsliga turerna, kommentatorer har förklarat och tolkat.

– Det blev en historia med långt förlopp, som en serie, säger Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet.

– En ung kvinna försvann. Många människor letade, men när hon hittades besannades det som alla varit rädda för. Sedan blev det jakt efter en gärningsman.

Oskyldigt offer

Vem offret var spelar också roll.

– Mord på barn och unga kvinnor väcker alltid uppmärksamhet. Alla föräldrar kan tänka sig in i det. Det är också särskilt intressant med offer som inte på något sätt själva kan klandras för att ha bidragit till det som hänt, säger Ester Pollack.

– Unga kvinnor är dessutom väldigt visuella som brottsoffer. Bilder på dem publiceras om och om igen, som symboler, konstaterar Pollack.

Det ökade utbudet på internet, med bland annat diskussionsforum och specialiserade nyhetssidor, gör också att vi kan uppfatta intresset runt en stor händelse som ännu mer massivt än tidigare.

Intressanta rättegångar

I fallet med Lisa Holm ser dock Ester Pollack ingen anledning till kritik mot medias bevakning i stort, med något undantag.

Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet, tycker inte heller att uppmärksamheten varit överdriven.

– En rättegång blir inte nödvändigtvis intressant för att själva händelsen var dramatisk. Men i det här fallet har de varit det, eftersom den åtalade blånekar och bevisen varit mera av kringbevisning, säger Bylander.