Fakta: Knivmannen sköts av polis

Klockan 10.09 på torsdagsförmiddagen den 22 oktober fick polisen ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på Kronans skola i Trollhättan. Polisen var på plats efter 5–6 minuter.

En skadad person låg utanför entrén och innanför låg en man som redan avlidit av sina skador.

Inne på skolan påträffade polisen två skadade personer, varav en var den pojke som senare avled på sjukhus.

Polispatrullen attackeras av mannen på andra våningen. Polisen avlossade två skott, varav ett träffade angriparen.

Källa: Polisen.

– Vi försöker identifiera vilka som varit utsatta, vem som sett vad av det som hände och vilka som befinner sig i en form av riskzon. Olika grupper och individer har olika behov av samtal och stöd, säger Birgitta Lundskog, t f områdeschef för centrala skolområdet i Trollhättan dit drabbade Kronans skola hör.

Första morgonen på höstlovsveckan var skolan fortfarande avspärrad med blåvita polisband. Fritidsbarnen skulle i stället komma till närbelägna Frälsegårdsskolan. Birgitta Lundskog fanns på plats under de första timmarna som fritids höll öppet – men inga barn från Kronan syntes till.

Involvera personalen

– Det är en av de saker vi måste ta tag i nu. Vi måste nå de som inte kom. Vi måste också nu ut till de barn och ungdomar som inte tagit sig till fritidsgården och vi måste få telefonkontakt med vårdnadshavarna och informera om att skolan ska öppna igen vecka 45, säger Birgitta Lundskog.

– Vi kommer också att fortsätta med mer stödsamtal för personalen och en form av kompetensutveckling där vi vill involvera personalen, utifrån ork och möjlighet, att vara delaktiga i arbetet hur vi ska möta det här traumat framåt.

Samtidigt fortsätter minnesljusen att brinna utanför avspärrningarna runt Kronans skola. Fortfarande kommer anhöriga, vänner, skolkompisar och andra Trollhättebor förbi för att tända ett ljus eller lägga en ny bukett på blomsterhaven framför huvudentrén och ingången till fritidsgården.

Många kramar

Utanför skolan står det mobila poliskontoret i Fyrbodal parkerat. Polisen finns på plats för att svara på frågor eller helt enkelt bara prata med de som samlats utanför avspärrningarna.

– Vi söker upp folk och minglar med de som känner för det. Jag har aldrig fått så många kramar som polis som de här dagarna. Folk är väldigt tacksamma för att polisen kom så snabbt till platsen, säger Lars Öhrström, en av de poliser som står utanför skolbyggnaden.

Själv har han haft svårt att sova efter vansinnesattacken i torsdags.

– Jag tänker mycket på vad som kunde ha hänt om vi inte varit på plats så snabbt. Det hade kunnat vara betydligt fler dödsoffer. Det finns hela tiden i bakhuvudet.

När skolan öppnar igen på måndag kommer sannolikt säkerheten att vara förstärkt.

– Vi har inte diskuterat frågan särskilt ingående ännu. Men det är klart att vi ska ta upp frågor om hur personal och elever ska känna sig trygga. I det initiala skedet kanske vi måste ha vissa restriktioner exempelvis med låsta dörrar, säger Birgitta Lundskog.