Fakta: Sadiq Khan

Sadiq Khan föddes i London 1970. Hans föräldrar hade nyligen invandrat från Pakistan och Sadiq var femte barnet i en syskonskara av åtta.

Khan växte upp i Tooting, ett etniskt blandat bostadsområde i södra London, där han fortfarande bor.

Sadiq Khans pappa arbetade som busschaufför och mamman var sömmerska.

Khan är en duktig boxare och två av hans bröder är boxningstränare. Han fick tidigt försvara sig på gatorna mot rasistiska attacker.

Khan gick med i Labourpartiet som 15-åring under den konservativa premiärministern Margaret Thatchers storhetstid. Han valdes till kommunalråd och 2005 blev han parlamentsledamot. 2008 utsågs han till minister i Gordon Browns regering.

Han efterträder den konservative politikern Boris Johnson, som suttit åtta år på den prestigefyllda borgmästarposten.

– Mitt namn är Sadiq Khan och jag är Londons borgmästare, sade 45-åringen, efter att han, ackompanjerad av sina anhängares applåder, svurit borgmästareden vid en mångreligiös ceremoni i Southwark Cathedral i centrala London.

Sadiq Khan är därmed den förste muslimske borgmästaren i en västerländsk huvudstad.

– Jag är fast besluten att leda det mest öppna, engagerade och tillgängliga styre som London någonsin har haft, samt att representera varenda grupp och minste vrå i vår stad och vara en borgmästare för alla Londonbor, fortsatte han högtidligt.

Hyllar Londons mångfald

Enligt det slutgiltiga valresultatet vann Sadiq Kahn borgmästarvalet med 57 procent av rösterna.

Rivalen, mångmiljonären Zac Goldsmith, försökte koppla ihop honom med extremister men det gick inte vägen – trots att inte minst premiärminister David Cameron tidigare kritiserat Sadiq Khan för att dela plattform med radikala muslimer vid olika offentliga sammanhang. Khan har också medgivit att han i sin roll som människorättsjurist representerat en del "mycket motbjudande karaktärer".

Dagen innan valet hyllade Khan staden London och dess stora mångfald.

– Det som är bra med den här staden är att du kan vara Londonbo med vilken tro som helst eller ingen alls, och vi tolererar inte bara varandra: vi respekterar, vi omfamnar och vi hyllar varandra.

Sov i våningssäng

Khans resa till stadshuset är som en modern saga. Han föddes 1970 i London av föräldrar som nyss hade anlänt från Pakistan och var det femte barnet i familjen med sju bröder och en syster.

Han växte upp i Tooting, ett etniskt blandat bostadsområde i södra London, och han sov i våningssäng tills han var 24. Khans far arbetade som busschaufför och hans mor som sömmerska. Vid 15 års ålder, under Margret Thatchers storhetstid, gick han med i Labourpartiet. Planen var från början att bli tandläkare, men en lärare som lade märke till hans talang för att debattera fick honom att söka sig till juridiken i stället.

Stöder homoäktenskap

Sadiq Khan bor fortfarande i Tooting med sin fru och parets två tonårsdöttrar. I parlamentet röstade han för homoäktenskap, vilket gjorde att han blev utsatt för dödshot.

Under borgmästarkampanjen fokuserade han på prisvärda hem för Londonbor och att inte höja transportpriserna i staden.

Han har själv sagt att en av de bra sakerna med London är att "om du jobbar hårt, och får en hjälpande hand, så kan du åstadkomma vad som helst". En av anledningarna till att han ville bli borgmästare är för att "det finns för många Londonbor som inte får den hjälp som jag fick."