Yougov
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 19-23 maj 2016. Sammanlagt har 1 524 intervjuer genomförts via Yougovs webbpanel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, har stödet för Miljöpartiet rasat under riksdagsspärren och har endast 2,8 procents väljarstöd. Månaden innan var stödet 5,4 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd. 

Sören Holmberg.

Sören Holmberg.

– Det är ingen tvekan att Miljöpartiet är försvagat. Det är möjligt att stödröstare, måste rädda Miljöpartiet vid valet 2018, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han menar att det minskade stödet både är en faktor av senaste tidens kris i partiet men också att de fått kompromissa om sina hjärtefrågor med Socialdemokraterna.

Alliansen har ökat i mätningen och tagit ledning från de rödgröna, med signifikanta uppgångar för både KD och Liberalerna, någonting statsvetaren Marja Lemne, vid Stockholms universitet tror kan ha att göra med att de inte synts så mycket på senaste.

– De kan vara så att man kan vinna på det, säger hon.

►LÄS MER:  Expert: Oavsett språkrör kommer Miljöpartiet tvingas kompromissa

De tre största partierna, S, M och SD är fortsatt ungefär lika stora, med Sverigedemokraterna i toppen.

Marja Lemne.

Marja Lemne.

SU

Foto:

I undersökningen tillfrågas de svarande också vad de tycker om partiledarna. Anna Kinberg Batra (M) behåller sin plats som populärast medan nya vice statsminister, Isabella Lövin (MP), debuterar med en placering i mitten. Gustav Fridolin hamnar i botten.

– Det är intressant, Romson var den som hade svaga siffror i mätningarna tidigare, men för Isabella Lövin går det bättre. Det kan hända att Miljöpartiet gjorde rätt som fick ett nytt språkrör, även om det kan vara en tillfällighet, säger Sören Holmberg.

I ett sms till Metro uttalar sig Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind om det låga stödet. 

– Miljöpartiet har nyligen gått igenom en svår period. Att detta resulterar i låga opinionssiffror är tyvärr väntat. Men, de senaste två veckorna har Miljöpartiet valt ett nytt språkrör, haft en konstruktiv kongress och dessutom två nya ministrar. Detta ger oss förnyade krafter att fortsätta driva miljö-och klimatpolitiken och andra viktiga framtidsfrågor, skriver hon.

►LÄS MER:  Försiktig förändring av Löfvens lag