Fakta: Kidnappad i över fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, sydafrikanen Stephen McGowan, en nederländare och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl direkt.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna, sannolikt tillhörande al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015.

I veckan ska den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) träffa företrädare för den terrorrörelse som håller Gustafsson och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan gisslan.

Samtidigt uppges en ny video ha släppts med Gustafsson och McGowan, enligt organisationen Site som övervakar extremister på nätet.

Men tiden är knapp för att enas om en frigivning.

– Om de inte kan acceptera en överenskommelse är förhandlingarna över från vår sida, säger Imtiaz Sooliman, ordförande i GOTG, till TT.

Organisationen har varit i Mali flera gånger för att medla med terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Men jihadisternas krav har hittills varit omöjliga att möta, enligt Imtiaz Sooliman.

– Vi har ingen möjlighet att betala en stor lösesumma. Och som organisation har vi ingen möjlighet att utväxla fångar.

GOTG har tidigare förhandlat i gisslansituationer med bland andra al-Qaida i Jemen och med somaliska pirater. Imtiaz Sooliman hoppas fortfarande kunna enas med Aqim om en frigivning.

Det var den 25 november 2011 som Johan Gustafsson, Stephen McGowan och ytterligare en man fördes bort av beväpnade män i Timbuktu.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera uppgifterna om en ny video.