– Jag vet inte varför det tagit så lång tid att få bukt med det här problemet.

Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, om att arbetet med att komma till rätta med giftig båtbottenfärg tycks dra ut i evigheter.

Fakta: Sex miljövänliga alternativ

Borsttvätt: En borsttvätt fungerar nästan som en biltvätt utan kemikalier, där roterande borstar tar bort påväxten. En tvätt tar cirka 15 minuter för en båt på 20–25 fot.

Sötvatten: Passerar du sötvatten någon gång under semestern? Perfekt, stanna genast! Havstulpaner dör i sötvatten, så med rätt tajming blir du av med problemet utan att behöva lyfta ett finger.

Skrovduk: Genom att lägga en membranduk på båtplatsen skyddas skrovet mot påväxt. De fungerar på olika sätt, vissa gnuggar bort påväxten, andra sluter tätt runt båtskrovet och skapar en miljö där varken djur eller alger trivs.

Båtlift och trailer: Med båten ovanför ytan slipper du alla problem. Du slipper beväxning och hindrar skrovet att suga vatten, båten blir lättare och drar mindre bränsle.

Handtvätt: Lyft och högtryckstvätta båten ett par gånger per säsong när du märker att påväxten börjar sätta sig fast.

Ultraljud: Ett ultraljudssystem ser till att båtbotten blir ett ytterst opraktiskt bostadsområde för både havstulpaner och alger. Det kostar 6 000–15 000 kronor beroende på båtens storlek.

Källa: båtmiljö.se

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har de senaste åren satsat 8,5 miljoner kronor i kampen mot giftfärgerna. I summan ingår de 3,5 miljoner som nu ska användas för att nå ut med information till minst 100 000 båtägare om giftfärgernas påverkan.

– Det vore naturligtvis positivt om vi kunde få bort all användning av färger med giftigt innehåll. Det handlar om de färger som är tillåtna men fortfarande innehåller giftiga ämnen. Genom att sprida kunskap om nya tekniker och vilka alternativ som finns hoppas vi under alla omständigheter att minska användningen av färgerna, säger Frida Åberg, vid enheten för havsplanering och marina frågor hos Hav.

Krav från 1988

Redan 1988 krävde dåvarande Svenska naturskyddsföreningen i ett remissvar till Kemikalieinspektionen att användning av båtbottenfärger som riskerade att läcka ut gift i naturen skulle totalförbjudas. Det var tio år efter att de första forskarlarmen om miljöpåverkan presenterats.

– Jag vet inte varför det tagit så lång tid att få bukt med det här problemet. Men båtar är ju ett populärt fritidsnöje och skulle man i nuläget totalförbjuda alla färger som innehåller någon form av gift tror jag att många båtar inte skulle komma i vattnet, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen, som är en av organisationerna som deltar i Hav-projektet.

TT: Har alla pengar som satsats rent av kastats i sjön?

– Nej, definitivt inte. Dels har många giftiga färger försvunnit under de år vi jobbat med frågan, dels är det ett långsiktigt arbete som fortsätter med målet att alla färger av den här typen ska kunna ersättas av miljövänligare alternativ, säger Mårten Wallberg.

Bottentvätt alternativ

I det nya projektet ska båtägarna informeras om hur man kan välja bort de giftiga färgerna mot exempelvis båtbottentvättar. Enligt Hav läcker ungefär 80 procent av gifterna ut i vattnet under sommaren. De riskerar att skada både växter och djur.

– Det finns många miljövänligare alternativ och målet nu är att hjälpa båtägarna att hitta en metod som passar just dem, säger Frida Åberg.

I projektet, som ska pågå till oktober 2017, ingår bland annat Naturskyddsföreningen, Skärgårdsstiftelsen, Svenska båtunionen och Sportfiskarna.