Fakta: Macchiarini-skandalen

Skandalens epicentrum är de operationer på Karolinska universitetssjukhuset under vilka kirurgen Paolo Macchiarini lät sätta in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Två dog, medan den tredje vårdas under svåra omständigheter i USA.

Strax efter operationerna uppstod misstankar om forskningsfusk. Så småningom tillsattes en extern utredare, Bengt Gerdin, som kunde konstatera att fusk förekommit. Men denna slutsats bestämde sig KI-ledningen, i egenskap av Anders Hamsten, Jan Carlstedt-Duke samt Hans-Gustaf Ljunggren, att strunta i. I Stället friades Paolo Macchiarini från misstankarna.

Alla tre beslutsfattare har nu lämnat sina poster, till följd av skandalen.

Tillsättningen som prorektor blev klar i går kväll och han börjar i sin nya roll på måndag i nästa vecka.

– Det känns både väldigt roligt och utmanande, säger Henrik Grönberg till TT.

Han tar över i en turbulent tid för KI när han ersätter Karin Dahlman-Wright, som för knappt två veckor sedan utsågs av regeringen till vikarierande rektor. Hon ersatte i sin tur Anders Hamsten, som avgick efter skandalturerna kring kirurgen Paolo Macchiarini.

– Det är ju beklagligt det som har hänt och jag är förstås bedrövad som alla andra. Men jag har inte satt mig in i detaljer i ämnet än, så jag kan inte ge några sådana synpunkter än, säger Henrik Grönberg.

Förtroendet för KI har skadats på kort sikt, tror den tillträdande prorektorn. Men han säger sig vara trygg med att det kan vändas.

– Det viktigaste är att återupprätta förtroendet för Karolinska institutet, så klart. Men samtidigt får vi inte tappa fart i den processen. Vi har en jättestor organisation som måste fortsätta gå framåt och vara nyskapande och göra nya saker, säger han.