– Den nya metoden går ut på att avbryta pågående dödligt våld. Man avvaktar inte förstärkning utan går direkt in och oskadliggör gärningsmannen, säger Sten-Anders Jakobsson, kommissarie i Fyrbodal.

Den allra viktigaste delen i utbildningen går ut på att rädda liv. Då gäller det att oskadliggöra gärningsmannen med lämplig metod.

– I det här fallet öppnade polisen verkanseld för att stoppa gärningsmannen, säger Jakobsson.

Agerade föredömligt

Polisens utbildning i skolskjutningar gjorde att de första patrullerna på plats Kronan i Trollhättan kunde hantera situationen, enligt Jakobsson.

– De agerande föredömligt och gick in väldigt snabbt, bara några minuter efter larmet kom.

Utbildningarna sker i vissa regioner varje vecka, där polisen övar på situationer likt den som inträffade i Trollhättan.

– Övningarna genomförs i sådana miljöer som nedlagda skolor för att det ska vara så likt verklighet som det kan vara.

"Bra att ingripa omedelbart"

Henrik Belfrage, professor i kriminologi, säger att erfarenheten från tidigare skolskjutningar har visat att gärningsmannen fortsätter att döda om inte polisen ingriper omedelbart.

– Den här typen av gärningsmän har ofta planerat skjutningen långt i förväg och är beslutsamma. Då måste polisen agera. Jag tycker det är ett logiskt beslut polisen har gjort att ändra sina metoder, säger han.

2003 dödades elva personer och tre skadades i en skolskjutning i Finland. Enligt Belfrage väntade polisen då för länge.

– En nackdel med att polisen går direkt in är att det ökar risken för dem. Erfarenheten har visat att om man i lugn och ro försöker ingripa och omringa skolan desto fler offer blir det i slutändan.