Svenskarnas val av ingrepp, i siffror

Vilken typ/vilka typer av skönhetsingrepp skulle du kunna tänka dig att göra? (för de som uppgett att de kan tänka sig att göra ett ingrepp)

Tandblekning: 62%

Hårborttagning med laser: 49%

Laserbehandling av ytliga blodkärl: 44%

Fettreducering med kyla: 30%

Filler: 25%

Botox: 20%

Annan: 20%

Vet ej: 5%

 

Vilken typ/vilka typer av plastikoperation skulle du kunna tänka dig att göra? (för de som uppgett att de kan tänka sig att genomgå en operation)

Ögonlocksplastik: 41%

Bukplastik: 38%

Bröstlyft: 31%

Bröstförstoring: 30%

Ansiktslyft: 29%

Näsplastik: 21%

Penisförstoring: 16% (av de manliga svarande)

Läppförstoring: 14%

Hårtransplantation: 12%

Rumplyft/förstoring: 11%

Bröstförminskning: 8%

Annan: 8%

Vet ej: 9%

 

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 12–15 februari 2016. Sammanlagt har 1526 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18–74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5 % (procentenheter).

Skönhetsingrepp, med eller utan operationer, är frågor som väcker känslor och som många har åsikter om. På uppdrag av Metro har undersökningsinstitutet YouGov undersökt hur svenskarna ställer sig till skönhetsingrepp.

►Läs mer: Modell beroende av att plastikoperera sig – höll på att dö

Undersökningen visar att 14 procent av de svarande kan tänka sig att genomgå någon typ av plastikoperation och 25 procent kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp som inte innebär operation. 7 procent av de svarande har redan genomgått en eller flera skönhetsingrepp utan operation medan andelen som plastikopererat sig är 5 procent.

►Läs mer: 15-åring plastikopererade sig till en docka – för att få tillbaka ex-pojkvän

Den typ av plastikoperation flest är intresserade av är ögonlocksplastik där 41 procent av de som svarat att de kan tänka sig att operera sig är intresserade av operationen. På andra- och tredjeplats kommer bukplastik och bröstlyft. När det gäller skönhetsingrepp utan operation är det tandblekning som är det ingrepp flest är intresserade av. 62 procent av de som säger sig vara intresserade av skönhetsingrepp skulle helst bleka tänderna. Därefter kommer hårborttagning med laser och laserbehandling av ytliga blodkärl.