Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.

Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon fifflat med budgeten inför förra valet.

Efter att kongressens underhus röstade för att inleda processen väntar ärendet på ett avgörande i senaten. Där krävs enkel majoritet i omröstningen den 11 maj för att inleda en rättegång, som kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden stängs Dilma Rousseff av från presidentposten och vicepresidenten träder in.

För att hon ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.

I ett uttalande mitt i natten lokal tid uppger Waldir Maranhão att han "dragit tillbaka beslutet", rapporterar AFP. Den tillförordnade talmannen i kongressens underhus anger ingen anledning till sin helomvändning.

Beskedet kommer efter att senatens talman, Renan Calheiros, trotsigt meddelat att han tänkt strunta i måndagens ogiltigförklarande och gå vidare med omröstningen på onsdag, då det avgörs om presidenten ska ställas inför riksrätt.

Ogiltigförklarandet gällde den tidigare omröstning i kongressens underhus som skickade fallet vidare till senaten. Ledamöterna borde inte på förhand ha gått ut offentligt med sin åsikt och det var fel av partiledarna att instruera sina medlemmar hur de skulle rösta, motiverade Maranhão sitt nu upphävda beslut.

Dilma Rousseff står anklagad för att ha brutit mot budgetregler inför valet 2014. Över hälften av senatsledamöterna har uppgett att de kommer att rösta för att ställa henne inför riksrätt. Hon stängs därmed av från sin post under tiden rättegången pågår och vicepresidenten Michel Temer tar över som president.

Rouseff och regeringsanhängare liknar processen vid en statskupp.