"Det är en ganska ful fisk, eller vissa kanske kan tycka att den söt, där de enda fynden kommer från Karibien och Sydamerika. Nu har vi bilder på den sittandes nöjd på Ospreyrevet"

Forskaren Rob Beaman om nya fynd vid djuphavsforskning utanför Australien.

Fakta: Djuphavsforskning

Det tysk-australiska samarbetet samlar forskare från James Cook University i Cairns; University of Queensland i Brisbane, Queensland Museum, Ludwig-Maximilians Universität i München, Naturhistoriska museet i Berlin och Göttingen University i Göttingen.

De har undersökt djuphavsområden i Korallhavet utanför Australien. Till sin hjälp har de haft undervattensfarkosten "Cherokee", som kan gå ner till 1 000 meter. Den är fjärrstyrd från en båt och har också en arm som kan fånga in fiskar för senare analys. Forskarnas senaste rön har publicerats i tidskriften Marine Biodiversity.

Källa: James Cook University

Forskningsprojektet började samla in data redan 2009 i Korallhavet utanför Australiens nordöstra kust.

– Målet var att titta på de här uråldriga varelserna som lever i de djupa delarna av Korallhavet i en väldigt stabil miljö, som vi aldrig tidigare besökt, säger Rob Beaman, vid James Cook University i australiska Cairns.

"Utomjordisk" miljö

På 450 meters djup vid Ospreyrevet, välkänt av fritidsdykare men outforskat på djupen, förändras miljön drastiskt och temperaturen sjunker ner mot tio grader. I området, som går ner till 800 meter, är miljön kolsvart och ogästvänlig. Det har antagligen inte förändrats på miljontals år.

– Det är en som annan planet, men vi hittade ganska mycket liv där, berättar Beaman.

I djupen har forskarna upptäckt helt nya arter av koraller, armfotingar som påminner lite om en mussla, och en svamp av glas.

– De använder bokstavligen talat glas, som det du dricker ur, som de lyckas utvinna ur vattnet och använda till sina skelett, säger Beaman.

På nya platser

Dessutom upptäcktes arter som man vet finns i andra delar av världen men som man aldrig tidigare sett i vattnen kring Australien, som kallvattenkoraller. En marulkliknande bottenlevande fisk, är ett annat exempel

– Det är en ganska ful fisk, eller vissa kanske kan tycka att den söt. De enda fynden hittills kommer från Karibien och Sydamerika. Nu har vi bilder på den sittandes nöjd på Ospreyrevet.

Bland andra djur har helt nya beteenden registrerats.

– Många fridykare kommer till Ospreyrevet för att simma med hajar. Vi hittade silverspetshajar på omkring 255 meters djup. De är väl beskrivna i grundare vatten, men nu vet vi att de också dyker djupt.

Asätande bläckfiskar

Forskningen har också gett svar på hur de olika djupens ekosystem samverkar. Bland annat hittades många så kallade pärlbåtar, en typ av bläckfiskar med spiralformade skal, på 500–600 meters djup.

– De är tydligt asätare, för de åt av döda fiskar som regnade ner från grundare vatten. De lockades av lamporna från undervattensfordonet, säger Beaman.

Fordonet är gjort för att ta sig ner till 1 000 meters djup, men djuphavskanjonen sträcker sig ner till 1 500 meter, så än finns det upptäcker att göra i Korallhavet.