Fakta: Striden om Aleppo

I mitten av september inledde syriska armén, uppbackad av ryska styrkor, en offensiv mot det rebellkontrollerade östra Aleppo. Sedan 2012 är staden delad mellan en regimkontrollerad del i väst och en rebellkontrollerad del i öst. Operationen har som syfte att ta kontroll över hela Aleppo.

Hundratals flygbombningar av östra Aleppo har genomförts och hjälparbetare har dragit fram döda barn och vuxna ur rasmassorna efter bombräder.

Sedan det syriska inbördeskriget bröt ut 2011 har minst en kvarts miljon människor dödats, en miljon skadats, och halva befolkningen drivits på flykt.

Syriska och ryska stridsflygplan har under natten till fredagen genomfört dussintals räder mot de rebellkontrollerade distrikten i östra Aleppo, rapporterar AFP med hänvisning till det oppositionella brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Även en talesperson för det frivilliga civilförsvaret, Vita hjälmarna, säger till nyhetsbyrån att mängder av flyganfall ägt rum i natt, men att läget var lugnare vid tiotiden på förmiddagen, svensk tid.

– Det ligger fortfarande människor under rasmassorna i Tariq al-Bab och räddningsarbetare arbetar för att få ut dem, säger talespersonen Ibrahim Abu al-Leith, till AFP.

Mer intensiva

Syriens och Rysslands flygangrepp mot östra Aleppo, som kontrollerats av rebeller sedan 2012, har den här veckan åter blivit mer intensiva, efter en lugnare period.

FN har uppgett att närmare 400 människor har dödats, däribland många barn, och över 1 000 skadats sedan regimens offensiv i syfte att ta kontroll över hela Aleppo inleddes den 22 september. Det finns än så länge inga uppgifter om döda i fredagens bombningar.

Syrien och Ryssland har sagt att närvaron av jihadiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, i östra Aleppo rättfärdigar flygangreppen. Men nu säger ett antal diplomater till nyhetsbyrån Reuters att högst 200, kanske färre än 100, jihadistkrigare finns i området.

För hög siffra

Förra veckan sade FN-sändebudet Staffan de Mistura att det fanns högst 900 medlemmar i Jabhat Fatah al-Sham, av totalt cirka 8 000 rebellsoldater, i östra Aleppo. Men det är alltså en alldeles för hög siffra, enligt Reuters källor.

Frågan lär diskuteras under mötet i Lausanne på lördag mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov. Även representanter från Turkiet, Saudiarabien och Qatar deltar i mötet, som syftar till att nå en ny överenskommelse om vapenvila.