Fakta: Burundi

Burundi var tidigare en belgisk koloni och har cirka 10 miljoner invånare.

Den pågående krisen utlöstes av politiskt missnöje med att president Pierre Nkurunziza i april 2015 beslöt att kandidera för en tredje mandatperiod och han vann sedan valet i juli.

Många bedömare varnar för att konflikten ska bli alltmer etniskt relaterad. Befolkningen i Burundi utgörs precis som i grannlandet Rwanda av främst två folkgrupper, hutu och tutsi. I Rwanda dödades runt 800 000 människor i folkmordet 1994.

Den pågående krisen i Burundi är den värsta sedan inbördeskriget 1993–2006, som krävde runt 300 000 människoliv. I kriget stred huturebeller mot regeringsarmén som leddes av minoritetsgruppen tutsi.

Källa: AFP, Reuters

I huvudstaden Bujumbura dödades generalen Athanase Kararuza när han lämnade av sin dotter vid skolan. Även hans hustru och dottern dödades när okända män attackerade med raketvapen och granater.

En del av konflikten i Burundi är etnisk, och står mellan folkgrupperna hutu och tutsi. Generalen, som också var säkerhetsrådgivare åt vicepresident Gaston Sindimwo, var tutsi och teorier talar om att hans banemän försöker så splittring mellan grupperna inom militären och polisen.

Samtidigt har åklagaren Fatou Bensouda vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag dragit i gång en förberedande granskning av det ökade våldet sedan april i fjol, då Pierre Nkurunziza klargjorde sin vilja att sitta kvar som president en tredje mandatperiod.

Åklagaren klargör att rapporterna talar om dödande, olagliga frihetsberövanden, tortyr, våldtäkter och annat sexuellt våld samt försvinnanden – brott vilka ICC kan granska och döma över.

Utredningen ska avgöra om en fullskalig granskning ska sättas in, vilken i så fall kan leda till att skyldiga pekas ut för krigsbrott eller brott mot mänskligheten.