Hustrun till en högt uppsatt antiterrorpolis i staden Chittagong i sydöstra Bangladesh blev attackerad när hon gick med sin son till en hållplats för skolbussen.

– Angriparna kom på motorcykel. Hennes son sade att hon först knivhöggs. Sedan riktade de en pistol mot en punkt nära hennes huvud och sköt flera gånger, säger vice polischefen Moktar Hossain till nyhetsbyrån AFP.

Den mördade kvinnans man, Babul Akter, hade lett flera utredningar och tillslag mot den förbjudna extremistgruppen Jamayetul Mujahidin Bangladesh (JMB), som anklagats för flera av morden den senaste tiden.

IS tar på sig dåd

– Babul Akter var en skicklig och ärlig polis som spelade en central roll i att bekämpa extremister. Det är därför de dödade hans fru, eftersom de inte kunde hitta honom, säger inrikesminister Asaduzzaman Khan till AFP.

Bara ett par timmar senare meddelade polis i nordvästra Bangladesh att en kristen affärsinnehavare i byn Bonpara blivit ihjälhuggen av oidentifierade män. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) påstod senare att mordet är "en del i en serie operationer" i Bangladesh, uppger organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

30 personer mördade

Regeringen i Dhaka förnekar att IS eller al-Qaida har någon närvaro i landet, utan skyller dåden på inhemska terrorister. Människorättsgrupper har anklagat myndigheterna för att inte göra tillräckligt för att stoppa attackerna och gripa de skyldiga.

Sedan februari 2015 har militanta islamister mördat minst 30 personer, bland dem även flera sekulära bloggare, representanter för religiösa minoriteter, akademiker och hbtq-aktivister, uppger polisen enligt nyhetsbyrån Reuters.