Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger i en intervju med SVT att det omedelbart behövs nya blocköverskridande överläggningar om flyktingpolitiken.

– Regeringen har själv konstaterat att läget är akut. Eftersom det saknas så många boendeplatser för asylsökande så måste det till nya åtgärder. Det krävs en ny migrationsuppgörelse omedelbart, säger hon till SVT Nyheter.

Två M-förslag

Moderaterna vill då ta upp två förslag. Det ena är kravet att Dublinförordningen strikt ska tillämpas. Med det avser M att flyktingar ska söka asyl i det första EU-land de kommer till. Det andra är att tillfälligt upphäva kommunernas planmonopol för att det ska bli möjligt att snabbt upprätta tältförläggningar.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) välkomnar Moderaternas fokus på ökad kapacitet i flyktingmottagandet.

– Vi tycker att det är viktigt att det finns en bred politisk enighet i den här situationen. Så vi studerar möjligheterna att utforma ett undantag (i plan- och bygglagen), säger han.

Enligt Kaplan kommer regeringen inom kort att besluta om förordningsändringar som gör det möjligt att skapa asylboenden där kraven inte är desamma som för nya byggnader.

Positiv till samtal

Ylva Johansson vill inte kommentera de konkreta förslagen men är positiv till nya samtal.

– Vi kommer att behöva göra mer, och jag ser det som självklart att vi ska bjuda in partierna för nya samtal, säger hon.

Bakom migrationsöverenskommelsen med regeringen står de fyra borgerliga oppositionspartierna. Vänsterpartiet var med från början men hoppade av. SD var inte inbjudna.