Fakta: Id-kontroller från Danmark

Lagen som kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men först i dag, den 4 januari, börjar den tillämpas.

Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltigt id med foto.

Den som saknar giltigt id får inte åka med. Reglerna gäller även bilresenärer.

Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar.

Ensamkommande barn måste ha giltigt id.

Transportörerna kan få böta 50 000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.

Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska.

I november infördes tillfälliga ID-kontroller på färjor från Tyskland och Danmark till Sverige. Då utfördes enbart stickprovskontoroller.

Källa: Näringsdepartementet

Fakta: Dubbla kontroller

Id-kontrollerna sker framför allt vid spår ett på Kastrups flygplats där tågen till Sverige går. Sammanlagt finns fem upp- och nedgångar där väktare kontrollerar resenärernas identitet. Som giltig identitetshandling räknas pass, körkort samt nationellt id-kort. Varje kontroll tar 15–20 sekunder.

De tåg till Sverige som går från Köpenhamn stannar vid spår två vid Kastrups flygplats där alla passagerare måste byta till spår ett.

Utöver detta sker id-kontroller även på samtliga bussar och färjor som går mellan Danmark och Sverige. Om ett giltigt id inte finns, får personen ifråga inte kliva på bussen eller färjan.

För biltrafikanter sker ingen id-kontroll på den danska sidan. I stället sker en gränskontroll vid Lernacken vid Malmö. Även tågresenärerna kontrolleras av polis på den svenska sidan, vid Hyllie station i Malmö. Vissa måste alltså identifiera sig två gånger innan de får komma in i Sverige.

Stor förvirring rådde bland annat på Kastrup under måndagen och det danska tågbolaget DSB hade svårt att reda ut vilka id-handlingar som gällde.

– En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det, konstaterar Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant från organisationen Öresundsrevolutionen.

Gränskontrollerna tycks inte ha fått någon större effekt på antalet flyktingar som söker sig till Malmö. Få flyktingar har nekats att resa för att de saknade giltig legitimation.

Sveriges krav på id-kort kan bana väg för en ny europeisk flyktingpolitik som kan begränsa den fria rörligheten ytterligare.

– Man kommer nå fram till en punkt där det blir så kostsamt och smärtsamt att det faktiskt gör mindre ont att sätta sig ner och försöka ta tag i att utforma en ny flyktingpolitik än att låta bli, säger Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

På måndagseftermiddagen stod det klart att 400 soldater från det danska försvaret ska hjälpa till med id-kontrollerna vid gränsen till Tyskland.

– Fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Stänger ute flyktingar

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot den förda politiken.

– Det här är en del av en dominoeffekt som förhindrar för asylsökande att söka asyl. Risken är ju att stora delar av EU stänger för asylsökande på sikt, säger han till TT.

Flykting- och människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot id-kontrollerna. Åtgärden kan komma att stänga ute vissa grupper från att söka asyl i Sverige.

– Många av de mycket unga som är på flykt har inte id-handlingar, och har aldrig haft det. Många ensamkommande från Afghanistan är till exempel uppvuxna i Iran som papperslösa, säger Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

Hon påpekar att vissa id-handlingar från länder som Afghanistan och Somalia inte godkänns. Även de som har förlorat sina id-handlingar på flykten hit drabbas.

"Ser positivt på det"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.

– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna, säger han till TT.

Tysklands regering är kritisk. Sveriges och Danmarks agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, menar UD-talesmannen Martin Schäfer.

Många resenärer har inte släppts igenom id-kontrollerna, trots att de har id-kort. DSB har gått ut med ny information om vad som gäller.

Fotolegitimation måste innehålla uppgifter om innehavarens fullständiga namn, personnummer eller födelsedatum, serienummer, innehavarens underskrift, giltighetstid och vara utfärdad av en myndighet.

– Om ID-kortet uppfyller kraven godkänns det, säger DSB:s presstalesperson.