Topp & stopp!

Metro gillar.
Skärmen. Största nyheten är så klart superskärmen. Efter att ”retina”-tekniken funnits på marknaden sedan Iphone 4 är den efterlängtad, välkommen och alldeles, alldeles underbar.

Metro ogillar.
4 G-haveriet. Efter att ha varit supersena på bollen med 3 G väljer Apple snarare att ligga i framkant vad gäller 4 G. Hurra! Problemet: 4 G fungerar typ bara i USA. Fail.

In i minsta detalj
  • Pris: Från 4 395 kronor.
  • Mått: 241,2 x 9,4 x 185,7 mm.
  • Vikt: 662 gram.
  • Skärm: 9,7 tum. 2058 x 1536 pixlar.
  • Kamera: 5 megapixel.

Okej, är skärmen så bra som alla säger?
Ja. Men inte apparna på den. Ännu. Det är tydligt att webben inte är gjord för så här hög upplösning, och flera apputvecklare har inte hunnit ställa om. Men det lär det bli ändring på rätt snart.

Men vilket 4 G-fiasko, jag har hört att det inte ens fungerar här?
Det är en mindre katastrof, ja. När beskedet kom hördes ett svagt knarrande från alla svenska Appleälskares hjärtan, som kollektivt gick itu. Men plattans fördelar, och de trots allt höga turbo-3 G-hastigheterna, uppväger denna nackdel.

Så jag bör inte titta på alternativ från Samsung eller Asus i stället?
Om du vill ha lite större frihet vad gäller filformat så kanske, eller om du vill åt det fysiska tangentbordet på Transformer Prime. Men om du absolut, ovillkorligen måste ha en bättre surfplatta än varenda jäkel i rummet? Acceptera inga substitut.

Men vad ska jag ha den till?
Det är det bästa sättet att prenumerera på internationella tidskrifter. Det är en grym bildbehandlare för fotografer på språng. Det är en fin kamrat i tv-soffan, en rolig leksak för barnen och ett snabbtåg in i framtiden som du håller på att missa.

I en mening?
Världens bästa surfplatta.