Fakta: D-vitamin

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste D-vitaminkällan. Vitaminet lagras i kroppen och kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att människor som bor i Norden behöver få i sig mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig D-vitaminnivå även under vintern. För personer med mörk hud och heltäckande kläder är det särskilt svårt.

Även råden om kosttillskott ses över. I dag rekommenderas kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

Alla barn under två år.

Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får D-vitaminberikade produkter och barn som inte äter fisk.

Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande kläder rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.

Äldre person som vistas lite utomhus.

Källa: Livsmedelsverket

I dag är det obligatorisk D-vitaminberikning i Sverige på bland annat lättmjölk, mellanmjölk och margarin.

Livsmedelsverket vill att mer svensk mjölk, och mjölkprodukter, ska berikas och även att halterna av D-vitamin ska höjas, vilket TT tidigare har berättat om.

– D-vitamin är ett av få näringsämnen som många svenskar har svårt att få i sig tillräckligt av och då är berikning ett sätt att öka befolkningens intag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till TT.

Standardmjölk ska berikas

All mjölk som är producerad i Sverige, med en fetthalt till och med 3 procent, kommer att få en obligatorisk berikning. I dag ligger gränsen på 1,5 procent. Även fil och yoghurt ska inkluderas i de nya kraven samt matfetter och vegetabiliska alternativ som havredryck.

När Livsmedelsverket gjorde sin senaste undersökning av svenskarnas matvanor tog man även blodprover och det visade sig att ungefär 20 procent av befolkningen ligger för lågt i D-vitaminnivå.

– Då såg vi att den obligatoriska berikning som finns i dag inte räcker utan att vi behöver mer, säger Åsa Brugård Konde.

Även från andra EU-länder

Eftersom det är ett EU-reglerat område måste EU-kommissionen och de andra medlemsstaterna tycka till.

I sitt remissvar till Livsmedelsverket har kommissionen föreslagit att alla ekologiska mjölkprodukter, även från andra EU-länder, kommer att D-vitaminberikas om de säljs i Sverige.

Om Livsmedelsverket går på kommissionens svar behöver verket skriva om sitt förslag. Därför är det oklart när de nya föreskrifterna träder ikraft och produkterna går att köpa i svenska butiker.