Fakta: Bergwallkommissionen

Bergwallkommissionens uppgift var att undersöka vilka misstag som skedde vid de åtta fall där Quick först erkände och dömdes för mord och senare friades.

Kommissionens slutsats var att ett grupptänkande i utredningarna var en av anledningarna till att Sture Bergwall kunde fällas för mord han inte hade begått, men några systemfel att åtgärda hittade man inte.

Anna Clara Asplund och Björn Asplund, föräldrar till försvunna Johan, tycker annorlunda.

Elvaårige Johan Asplund försvann från hemmet i Sundsvall 1980. Thomas Quick, numera Sture Bergwall, påstod många år senare att han dödat Johan och dömdes för mord.

Men erkännandet visade sig vara falskt – precis som de övriga sju mord han erkänt – och Sture Bergwall är i dag friad från alla morden.

Många anhöriga, bland dem Anna Clara Asplund och Björn Asplund, hoppades på någon form av upprättelse när regeringen tillsatte en "Bergwallkommission" för att reda ut hur en person felaktigt kunde dömas för åtta mord. Johan Asplunds föräldrar har helat tiden sagt sig veta vem den riktiga mördaren är och har under alla år varit övertygade om att Bergwall varit oskyldig till sonens försvinnande.

I ett yttrande till regeringen kommenterar de nu Bergwallkommissionens rapport som de anser, på punkt efter punkt, ger dem rätt i sin kritik mot hur Quick-fallet hanterats. De föreslår också att regeringen agerar genom att lämna en offentlig ursäkt och/eller ett skadestånd "för allt det lidande och den fasa detta systemfel inneburit" för dem.