Skandalen kring Kommunal växer sig allt större för varje dag. Efter det att kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström i går tvingats avgå har nu nya avslöjanden kommit fram. Höga tjänstemän inom Kommunal och andra höjdare inom arbetarrörelsen har fått hyra stora lägenheter i förbundets fastigheter i centrala Stockholm.

Samtidigt har inte en enda av lägenheterna släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år.

Många avhopp

Klockan 16 i dag ska Kommunal hålla presskonferens. Det är fortfarande oklart om Annelie Nordström ska medverka. Hon vidhöll på gårdagens pressträff att hon kunde fortsätta som ordförande och hade fortsatt förtroende från medlemmarna.

Samtidigt visar det sig nu att cirka 1 400 medlemmar har hoppat av Kommunal sedan skandalerna kring förbundet avslöjats, meddelar fackförbundets pressavdelning i ett mejl till TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har också gått hårt åt Nordström och sagt att hon var den som gav garanti om att allt gick rätt till.

"Har ljugit"

– När vi pratade om det fick jag besked från högsta nivå att de följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter. Och att jag absolut inte skulle gå före i deras bostadskö, och det har de ljugit om för mig, säger Wallström.

Förutom bostadsaffärerna har det även framkommit att anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais emellanåt transporterar lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm – som saknar alkoholtillstånd. Nordström meddelade i går att man skulle se över förbundets policy gällande alkohol och representation sedan det framkommit att hundratusentals kronor spenderats på vidlyftiga fester.

Under dagen samlade Kommunal lokala kassörer, ordförande och lokalkontorschefer för en videokonferens om hur situationen ska hanteras.

– Det viktigaste nu är att gå igenom allt som hänt och att det blir en ordentlig utredning. Alla är chockade och besvikna. Det är en enda röra och det är en förtroendekris, säger Malin Ragnegård, avdelningsordförande på Kommunal i Bergslagen, till svt.se.