Fakta: Belgiens politiska splittring

Det språkligt delade Belgien saknar nationellt enade partier. I stället finns på såväl den vallonska (fransktalande) som den flamländska sidan separata partier inom varje politiskt område.

Traditionellt är högern starkare i Flandern, med många jordbruk och handelsinriktade företag, medan Vallonien är mer vänster, med gruvor och tung industri.

Den nuvarande regeringen består av tre flamländska partier (separatistiska NVA, liberala VLD och kristdemokratiska CDV) och endast ett vallonskt (liberala MR). Premiärminister är MR-ledaren Charles Michel. Nästa parlamentsval hålls inte förrän våren 2019.

Omkring 10 000 demonstranter beräknas ha deltagit i tisdagens protestmarsch i Bryssel mot mitten-högerregeringen och dess arbetsmarknadspolitik.

Runt om i landet stod mängder av tåg, bussar och tunnelbanor stilla. Sopkassar väntade förgäves på sina hämtare och även flera skolor fick stänga när kökspersonal och fritidsledare höll sig borta.

Protesterna gäller bland annat höjd pensionsålder och möjligheten att under viss tid öka veckoarbetstiden. Ilskan har samtidigt en tydligt regional prägel: framför allt strejkar de fransktalande vallonerna i söder.

– Jag får inte intryck av att strejkviljan är särskilt enorm i Flandern, konstaterar Antwerpens borgmästare Bart De Wever, partiledare för flamländska separatistpartiet NVA, i en syrlig kommentar i belgisk tv.

De Wever är ändå relativt återhållsam, väl medveten om att alltför syrliga åsikter från norr riskerar att öka ilskan i söder och i slutändan spräcka den regering som NVA sitter i.

Även De Wevers politiska motståndare i norr manar till lugn och vill se både "ministrar som lyssnar och fackmedlemmar som förhandlar".

"Ge folket en paus", skriver ledaren för de flamländska socialdemokraterna, John Crombez, i tidningen Het Laatste Nieuws.