Så säger de nya reglerna

När ditt visum gått ut måste du lämna landet och komma tillbaka för att kunna få ett nytt visum.

Har någon stannat för länge och det är inom 90 dagar efter att viseringen är över går det att undvika inreseförbudet genom att frivilligt anmäla sig själv och betala den extra summa som behövs för att få stanna längre.

Stannar någon över dessa 90 dagar utan visum införs ett ettårigt inreseförbud.

Efter att ha stannat utan rätt stämplar i passet i mer än 1 år införs ett inreseförbud på 3 år.

Lyckas någon hålla sig undan myndigheterna i Thailand i över 5 år gäller ett inreseförbud på 10 år.

Källa: Sveriges radio

Efter att visumstämpeln i passet gått ut ska man inte få stanna kvar lagligt i ett land längre. Det har däremot varit slappt med att kontrollera det i Thailand, och även fast man har gästat landet längre än välkommet så har många ändå fått återvända eller stanna utan större problem, skriver Sveriges radio.  

►LÄS MER:  Olagligt med ölselfies i Thailand – kan ge fängelse

Ofta får turister rätt att stanna i Thailand i 30 dagar, och för att få nya 30 behöver man åka ut och in igen. Men enligt thailändska myndigheter har 60 –70 000 människor årligen struntat i reglerna och bara stannat kvar. Därför skärper landet nu visumkraven, och myndigheterna säger att man infört de nya regelrna för att minska kriminaliteten i landet.

►LÄS MER:  Maria, 29: "Män tror att jag är prostituerad – frågar vad jag kostar"

Den som stannar för länge riskerar nu att inte få komma tillbaka in i landet igen om man inte brytt sig om reglerna. Men det finns möjlighet för de som redan befinner sig på thailändsk mark att undgå inreseförbudet. Om man frivilligt anmäler sig till myndigheterna och betalar den summa som krävs för att få stanna längre är man fri till att börja om sina 30 dagar.

De senaste veckorna har många därför sökt upp myndigheterna för att anmäla att de vistats illegalt för att slippa riskera få ett inreseförbud.