Navelsträngsblod sparas redan

Redan i dag finns det viss nytta av stamceller när man ska behandla svårt sjuka personer, till exempel de som lider av  blodcancer. Den stora skillnaden är att det alltid är någon annans blod som används. Andras navelsträngsblod finns det enligt SVT gott om i den Nationella   navelsträngsblodbanken i Göteborg.  

För 25 000 kronor kan föräldrar frysa ner sitt nyfödda barns navelsträngsblod. Trots att det inte är till någon större nytta i dag kan cellerna enligt Mathias Svahn, vd på det nystartade företaget Cellaviva, förhoppnings komma till användning i framtiden – om den medicinska forskningen gör stora framsteg.

Möjligheten beskrivs nu som en växande trend.

Anders Fasth, professor i barnimmunologi och medicinskt ansvarig på nationella navelsträngsblodbanken, är enligt SVT landets ledande expert på området. Och han är mycket skeptisk till det hela.

► LÄS MER: 115-årig blod avslöjar livets gräns

– Jag tror att det här är ett reklamtrick. Det upplever jag för i dag ser vi ingen användning av att spara för privat bruk. Det är en affärsidé, ett geschäft. Europarådet har gett ut en broschyr med information till föräldrarna och avråder bestämt från att samla privat. Det finns inga vetenskapliga underlag för att samla, säger han till SVT.

Men Mathias Svahn försäkrar att de ska vara noga med informationen till föräldrarna.

– Vi kan inte lova att det här kommer att bli något som används. Vi vet inte vilken den primära stamcellskällan är om 50 år. Det vi vet är att vi kan frysa in de här cellerna så att de finns livskraftiga om lång tid.