Fakta: Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken är det en självständig stat, men har bara erkänts av ett fåtal länder.

Sedan 1949 då kinesiska nationalister tog makten över öarna efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser.

Taiwan hade fram till 1971 Kinas plats i FN och säkerhetsrådet, men är sedan dess diplomatiskt isolerade.

Relationen till Kina dominerar både landets utrikes- och inrikespolitik.

Landet har en välutvecklad ekonomi och är ledande i tillverkningen av högteknologiska varor.

Källa: Landguiden.

Det historiska mötet mellan de båda ledarna väcker starka känslor i Taiwan. Där hävdar det Demokratiska progressiva partiet (DPP) att presidenten inte informerat oppositionen innan beslutet om att han ska träffa Xi fattades. De vill att Ma försäkrar att Taiwans ställning som självständig stat inte äventyras.

– En grundläggande fråga för Kina är att Taiwan ska bli en del av folkrepubliken, men det har snart gått 70 år utan att det skett, säger Börje Ljunggren som är författare och tidigare ambassadör i Kina.

Historiskt möte

Ljunggren beskriver ländernas relation som relativt god, då den ekonomiska integrationen ökat kraftigt under de senaste åren. En tredjedel av Taiwans export går till exempel till Kina. I januari går taiwaneserna till presidentval och det valet kan mycket väl vinnas av DPP. Det gör att det planerade mötet var sista chansen för president Ma Ying-Jeou. På agendan finns istället relationerna över Taiwansundet och troligen ett fördjupat ekonomiskt samarbete.

– Den ökade handeln mellan länderna har faktiskt gjort taiwaneserna mer negativt inställda till Kina än tidigare. Det finns många som förlorat på att jobben flyttats till Kina, säger Kinakännaren och konsulten Bengt Johansson till TT.

Inget avtal

Från Peking heter det att presidenterna ska utväxla synpunkter om den fredliga utvecklingen av banden mellan Kina och Taiwan. Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina skriver att mötet är "ett pragmatiskt arrangemang i enlighet med principen om ett Kina". Men få taiwaneser vill återförenas och det skulle kräva en folkomröstning. Taiwan får samtidigt militärt stöd av USA, vilket gör situationen ännu mer delikat. Spänningen är stor inför helgens möte, som är det första mellan de båda ländernas ledare efter det kinesiska inbördeskriget och utropandet av folkrepubliken Kina 1949. Då flydde krigets förlorare till Taiwan och satte upp en nationalistisk regering. Sedan dess har regimen i Peking hävdat att öarna är en kinesisk provins som ska återförenas med fastlandet.