Fakta: Bakgrund

Runt tre miljoner av landets fyra och en halv miljoner invånare har haft möjlighet att poströsta om landets nya flagga fram till den 24 mars. Fem alternativ togs fram, och en av dem valdes i en omröstning i november. Det är den, en svart/blå med en silverormbunke, och den nuvarande som det står mellan. Det är första gången som landets medborgare röstar om sin flagga.

Resultatet blir bindande och betyder därmed slutet på en utdragen dust som blivit allt mer politiskt infekterad.

Den nuvarande flaggan antogs officiellt 1902. Den blå bakgrunden kommer från den blå skvadronen i flottan. Stjärnorna är det södra korset, en stjärnbild på södra stjärnhimlen som ska påminna om landets placering. Den brittiska unionsflaggan i det vänstra övre hörnet är en påminnelse om landets koloniala förflutna.

Hittills har den gamla flaggan en stadig majoritet i opinionsmätningar.

Källor: nzhistory.net.nz, mch.govt.nz

Innan klockan 7, svensk tid, ska nyzeeländare ha postat sin röst om den ska räknas. Klockan 8 väntas ett första preliminärt resultat. Oavsett vad det blir tycker premiärminister John Key att det har varit värt att ha omröstningen, där drygt 60 procent av de röstberättigade redan lagt sin röst.

– En del har sagt att det här är en fråga som antingen fångar intresset hos nyzeeländare eller så bryr man sig inte, men de verkliga siffrorna har visat att det inte stämmer och att folk röstat i extremt höga tal, säger John Key till reportrar.

Valet står mellan den nuvarande flaggan, med brittiska unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en ny svart/blå med en ormbunke. Key stödjer den sistnämnda.

– Det handlar grundläggande om att ta bort Union Jack och sätta på silverormbunken, säger han till New Zealand Herald.

Han förnekar dock att flaggomröstningen skulle bli en del av hans arv efter tiden som premiärminister.

– Jag kan inte säga vem som var kanadensisk premiärminister när de ändrade flaggan. De flesta kanadensare kan antagligen inte det. Det finns mycket som jag skulle vilja vara en del av, av det jag lämnar efter mig... Men flaggan tillhör inte det.

Även i Fiji pågår en liknande process för att ändra landets flagga, som också innehåller unionsflaggan. Enligt regeringen ska sms och sociala medier kunna användas för att rösta på ett antal alternativ. Kanada valde sin flagga 1965.