– Mamman är inte att leka med, hon är väldigt farlig.

Per-Arne Persson, Borås djurpark, om hur nyfödda noshörningen Bishara skyddas.

Fakta: 50 kilo goda nyheter

Bishara föddes natten till i fredags och väger drygt 50 kilo.

Honkalvens namn betyder "goda nyheter" på Swahili.

I helgen visas hon upp för besökare för första gången.

Honorna är dräktiga i cirka 16 månader eller 495 dagar.

Arten trubbnoshörning eller vit noshörning är starkt hotad i det vilda och ingår i ett bevarandeprogram inom europeiska djurparksorganisationen EAZA.

Källa: Borås djurpark

– En så här liten är inte farlig men mamman är inte att leka med, hon försvarar ju sin avkomma naturligtvis så hon är väldigt farlig, säger Per-Arne Persson, driftchef i Borås djurpark.

– Djurvårdarna som hon är van vid är inga konstigheter med, dem är hon inte rädd för, men om hon blir lite osäker poserar hon hela tiden så att hon skyddar ungen.

Med bara en knapp vecka på nacken har Bishara och hennes mamma haft en egen anläggning, medan övriga noshörningar i parken delar med geparderna. Även pappa Bhasela hålls utanför.

– I det vilda, och även i djurparker, finns en risk att hanarna ger sig på de här små så att de till och med dör. Därför är de separerade, säger Per-Arne Persson.

Noshörningsfödseln är den tredje i Borås djurpark. Honkalven Jamala, född 2014, flyttar till våren till en annan djurpark. Samma framtid väntar troligen Bishara.

– Hon kommer väl att gå vidare om några år till en annan park, såvida vi inte byter tjur. Annars blir det ju inavel, säger Per-Arne Persson.