Enligt nuvarande beslut ska gränskontrollerna upprätthållas fram till den 21 november.

– Vi måste ju då göra en bedömning för ordning och säkerhet. Kvarstår då den situation vi hade förra torsdagen, då kommer vi att fatta ett beslut om förlängning, säger inrikesminister Anders Ygeman till Sveriges Radio.

– Då handlar det om en förlängning på 20 eller 30 dagar. Hur lång den här gränskontrollen ytterst blir, det är en fråga om hur väl EU:s yttre gräns fungerar och om andra länder i EU är beredda att ta sitt ansvar för flyktingsituationen.

Svår boendesituation

I helgen rapporterade TT om att de tält som placerats ut utanför Migrationsverkets lokaler bland annat saknade fungerande värme. Under söndagen tömdes tälten och de sökande har i stället placerats ut i andra boenden runt om i landet. I går kväll fick dessutom Migrationsverket möjlighet att disponera Malmömässans lokaler för sent ankommande flyktingar.

– Under natten har vi sett till att de kommit direkt till Malmömässan. Det handlar om ungefär 180 personer, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som i dag besöker Malmö för att höra sig för om gränskontrollerna, kommenterar situationen så här:

– Sverige gör nu det största humanitära mottagandet sedan andra världskriget, och då är det svårt i den här utsatta situationen att kunna garantera tak över huvudet. Migrationsverket är på gränsen av sina resurser, säger inrikesministern.

Fler asylsökande

TT: Men hur kommer det att se ut framöver om flyktingströmmen fortsätter i samma takt?

– Det finns en risk att vi inte kan erbjuda tak över huvudet, säger Ygeman.

Antalet sökande de senaste sju dagarna är drygt 300 fler än förra veckans rekordnotering. Ser man till enbart helgen har siffrorna gått ner något, men även tidigare helger har antalet asylsökande varit färre än under vardagarna. Så det är fortfarande svårt att avgöra om gränskontrollerna som infördes i torsdags gett någon effekt.

– Det är för tidigt att säga, vi får titta på hur det kommer att se ut framöver, säger Helena Cho Györki.

Polisförstärkning

Hundra poliser från övriga landet sätts i dag in i arbetet med att bevaka Sveriges gränser mot Danmark och Tyskland.

– Förstärkningen siktar på att klara av uthålligheten på sikt. Det går åt mycket personal för att täcka dygnets alla timmar. Men vi ändrar inte omfattningen eller inriktningen på kontrollerna, säger Lars Förstell, presstalesman vid polisen Region Syd.

Kontrollerna är inte hundraprocentiga, men enligt Förstell är det i dag svårt att komma in i Sverige utan att bli kontrollerad. Polisen för ingen statistik över hur många som förts vidare till Migrationsverket för att söka asyl eller hur många som vänt tillbaka till Danmark.