Italien, Israel och Spanien har alla infört böter för de modeagenturer som anlitar modeller som är alltför smala. Modeller med ett BMI under 18,5 får heller inte användas i reklam eller gå på catwalken. Israel, som var först ut med att förbjuda användandet av undernärda modeller, vill därigenom motverka aneroxi och snedvridna kroppsideal.

– Att vara vacker betyder inte att vara undernärd, skönhet borde inte vara anorektisk, sade parlamentsledamoten Rachel Adato i mars när parlamentet införde lagen, skriver DN.

Nu verkar det även som det ledande modelandet Frankrike vill ansluta sig i kampen mot de sjuka idealen, skriver BBC. Den franska nationalförsamlingen överväger att förbjuda designers och modehus att arbeta med modeller som har ett BMI under 18.

►LÄS MER: Många modeller är för smala

För att säkerställa att lagen efterföljs vill de även att modellerna vägs regelbundet. De arbetsgivare som inte håller sig till lagen ska bestraffas med böter i upp till 75 000 euro eller fängelse i upp till sex månader.

Straffet kan tyckas hårt, men när det ställs mot det faktum att 40 000 personer i Frankrike har anorexia och 90 procent av dem är tonåringar, krävs det drastiska åtgärder för att vända utvecklingen. Det menar Olivier Veran, politikern och initiativtagaren till förslaget, enligt Daily Mail.

– Webbsidor som uppmuntrar unga kvinnor att gå ner i vikt borde också förbjudas, säger han.

►LÄS MER: Förbjud sjukt smala modeller