Den som pendlar mellan Uppsala och Stockholm kommer från och mest hösten 2017 att kunna resa billigare och enklare. Då införs nämligen ett nytt biljettsystem och ett nytt pendlarkort i länen. Det skriver UNT

► LÄS MER: Nu kan du kolla hur trångt det är på nästa pendeltåg
 

Det nya kortet kommer att kallas Movingo och ger innehavaren rätt att resa med buss, tåg, pendeltåg och tunnelbana i hela Stockholm och Uppsala län. Kostnaden kommer enligt UNT att vara beroende på var du bor och åker från – för Uppsalapendlarna kommer kortet kosta 2 200 kronor per månad. Det innebär en besparing på runt 220 kronor i månaden jämfört med nuvarande möjligheter. Antalet avgångar kommer dessutom att utökas.

Förändringarna gäller enbart månadskort. Det nya systemet kommer att finansieras till hälften via skatteintäkter och till hälften via biljettintäkter.

– Tanken är att det även ska utredas för årskort. Men alla som har en smartphone kan ladda ner en app som förenklar köpet av enkelbiljetter, säger Bertil Kinnunen, ordförande i kollektivtrafiknämnden i Uppsala läns landsting till UNT.

► LÄS MER: SD: Vi stoppar prishöjningen av SL-kortet