Fakta: Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget.

Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950-53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer demilitariserad zon skiljer de båda länderna.

Den officiella ideologin i enpartistaten Nordkorea hyllar nationellt oberoende och självtillit. I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Diktatorn Kim Jong-Un tog över ledningen i Nordkorea när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen.

Nordkorea har en befolkning på omkring 25 miljoner invånare.

Källa: Nationalencyklopedin.

Fakta: Nordkoreanska kärnvapenprov

Hittills har Nordkorea genomfört fyra bekräftade underjordiska kärnvapentester.

2006 utförde Nordkorea sitt första underjordiska kärnvapenprov, följt av ett 2009, 2013 och det senaste i januari i år.

Alla tester har genomförts på samma plats, där även dagens skalv inträffade.

Seismisk aktivitet med en magnitud på över 5,0 har registrerats i närheten av den nordkoreansk testplats Pyunggyeri. Det är samma plats där landets fyra tidigare kärnvapenprov har genomförts, uppger flera länder som undersöker seismisk aktivitet.

Japan och Sydkorea uppger att det rör sig om ett troligt kärnvapentesst. Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i Monterey, säger till TT att det inte är någon tvekan om att det rör sig om ett sådant.

– Det hände vid testplatsen, den har inträffat väldigt ytligt, vilket är typiskt för en kärnvapenexplosion, medan ett skalv normalt inträffar djupt. Och den inträffade vid en jämn halvtimme. Och med den styrkan så rör det sig om kärnvapen, säger han.

Nordkorea firar dessutom i dag årsdagen av landets grundande 1948.

– Det är antagligen det kraftigaste testet hittills. USA:s uppskattning av magnituden är 5,3, vilket motsvarar 20-30 kiloton, något kraftigare än den bomb USA släppte över Nagasaki i slutet på andra världskriget.

Uppföljning på tidigare test

Jeffrey Lewis gissar att det här är en uppföljning på testet i januari, då han antar att en blandning av plutonium och höganrikat uran blandats med väteisotoper för att skapa en kompakt och effektiv bomb. På det sättet räcker plutoniumet till flera kärnstridsspetsar.

– Folk säger att de inte tror att Nordkorea kan placera kärnvapen på robotarna, men jag tror att det här testet kan sätta stopp för de spekulationerna. Efter fem kärnvapentest, det här med ordentlig styrka, så finns det ingen anledning att tro att Nordkorea skulle ljuga om det, säger han.

Japan och Sydkorea reagerar

Det sydkoreanska säkerhetsrådet kommer att samlas för att diskutera frågan, enligt Reuters.

Den japanska regeringens talesperson uppger att premiärminister Shinzo Abe gett ansvariga ministrar i uppdrag att samla in och analysera information om händelsen, enligt Reuters. Japanska källor uppger enligt Reuters att man skickat tre plan för att mäta strålning vid platsen.

Oron för ett nytt test fick börsen i Tokyo att vända nedåt, skriver Reuters.

Har utsatts för sanktioner

Sedan Nordkorea började med sina kärnvapenprover 2006 har landet utsatts för fem FN-sanktioner. Förutom kärnvapentesterna har landet också genomfört ett flertal kritiserade robotuppskjutningar, både från land och för någon vecka sedan även från en ubåt för drygt två veckor sedan.