Fakta: Listade som hatgrupper

På Facebook gillade Micah Johnson New Black Panther Party (NBPP), Nation of Islam och Black Riders Liberation Party. Samtliga listas som hatgrupper av Southern Poverty Law Center, SPLC.

New Black Panther Party (NBPP) grundades i Dallas 1989. Medlemmar från den ursprungliga Svarta pantrarna-rörelsen tar avstånd från gruppen, som de anser vara högerextrem och exploaterar deras namn.

NBPP:s ledare har uttryckt anti-vita och antisemitiska åsikter. Bland annat anser dess ledare att judar ligger bakom 11 september-attacken.

Nation of Islam klassas sedan 1990-talet som en hatgrupp. Gruppens ledare Louis Farrakhan sade 2006 att "det är de ondskefulla judarna, de falska judarna, som främjar homosexualitet."

Källa: SPLC

Fakta: Dödligt våld mot poliser i USA

Dödsskjutningen av fem poliser i Dallas är det dödligaste dådet som drabbat poliser i USA sedan 11 september 2001.

I december 2014 skjuts två poliser ihjäl I sin patrullbil New York-stadsdelen Brooklyn. Mördaren begår självmord men hade skrivit i sociala medier att han tänkte hämnas Eric Garners död och Michael Browns död i Ferguson i Missouri.

29 november 2009. Fyra poliser dödades på ett café i Washington. Den misstänkte gärningsmannen ska ha velat hämnas på poliser efter ett tidigare fängelsestraff. Mannen sköts ihjäl av polis två dagar senare.

21 mars 2009. Fyra poliser i Oakland, Kalifornien, dödades i två separata händelser under samma dag. Den 26-årige gärningsmannen sköt två poliser och flydde in i en byggnad. När insatsstyrkan bröt sig in i lägenheten sköt gärningsmannen ihjäl två poliser, innan han själv sköts ihjäl.

11 september 2001. I terrorattacken dödades sammanlagt 72 poliser, brandmän, tullpersonal och annan uniformerad personal.

19 april 1995. Åtta federala poliser, bland annat från underrättelsetjänsten, dödades i bombdådet i Oklahoma City, som totalt kostade 168 människor livet.

28 februari 1993. Fyra federala poliser från byrån för bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel dödades när de skulle utföra en husrannsakan på Davidianernas ranch nära Waco i Texas.

Fakta: Uppmärksammat polisvåld mot svarta

I juli 2014 grips den svarte sexbarnspappan Eric Garner. En av poliserna kopplar i strypgrepp runt hans hals. Garner avlider på platsen och rättsläkare slog fast att strypgreppet tillsammans med trycket mot hans bröst låg bakom dödsfallet, även om Garners dåliga hälsa också anses ha bidragit.

I augusti 2014 skjuts den 18-årige, obeväpnade Michael Brown ihjäl i Ferguson i Missouri ihjäl med minst sex skott, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter, vilka tar ny fart efter att en åtalsjury kommit fram till att inget åtal bör väckas mot polisen.

I april 2015 stoppas Walter Scott för ett trasigt bromsljus, i staden North Charleston. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

I juli 2015 får dödskjutningen av 43-årige Sam DuBose stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA. Polismannen Ray Tensing som sköt åberopade nödvärn, men uniformskameran avslöjar att han aldrig var i akut fara.

I november 2015 släpps en film som visar hur 17-årige Laquan McDonald skjuts till döds med 16 skott av en polisman hösten innan. Publiceringen utlöste demonstrationer mot rasistiskt våld och president Obama sade sig vara mycket upprörd efter att ha sett klippet.

Nya demonstrationer har blossat upp efter två händelser nu i juli: 37-årige Alton Sterling blev skjuten till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge, Louisana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll. Några dagar senare sköts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis sträckte sig efter sitt körkort.

– Amerikaner av olika ursprung är upprörda över attackerna mot polisen i Dallas och på andra ställen. Amerikaner av alla slag är arga över de problem som afro-amerikaner och latinamerikaner utsätts för, säger presidenten i samband med Nato-toppmötet i Warszawa – och betonar att skytten i Dallas lika lite är representativ för alla svarta i USA som andra skyttar har varit för alla vita eller alla muslimer.

– De talar inte för oss. Det här är inte vi, fortsätter Obama.

Atlanta, Georgia, Houston, San Fransisco och vid Vita huset i Washington. Det är några av platserna där protester fortsatt mot polisbrutalitet mot svarta – en fråga som åter blossat upp efter att två svarta män dödats av poliser.

Inte skygga

Demonstrationen i Atlanta samlade tusentals människor och beskrivs av stadens borgmästare som fredlig, dock har elva personer gripits. I Phoenix användes tårgas mot protesterande som kastade sten mot polisen. Sex personer har skadats och tre gripits i staden.

Företrädare för medborgarrättsrörelsen "Black lives matter" fördömde polismorden i Dallas men uppmanade till att inte ställa in helgens planerade marscher.

Vid en bönestund för de drabbade uppmanade Dallas borgmästaren Mike Rawlings alla amerikaner att göra mer för att läka de sår som rasmotsättningarna skapat.

– Vi kommer inte att skygga för det faktum att vi som stad, delstat och nation kämpar med rasfrågor, sade Rawlings till åhörarna.

– Vi måste handla ytterligare och bemöta de svåra frågorna på ett annat sätt. För rasfrågan är komplicerad, fortsatte borgmästaren.

En ensamvarg

Samtidigt har fler detaljer dykt upp om den 25-årige gärningsmannen Micah Johnson, som ensam tros ligga bakom skjutningen i Dallas där fem poliser dödades och nio personer skadades. Polisen beskriver honom som en ensamvarg som inte dömts för några tidigare brott. Han har tidigare tjänstgjort i Afghanistan, enligt det amerikanska försvaret.

Myndigheterna har inte hittat några kopplingar mellan Johnson och några kända terrororganisationer men på Facebook har han visat sympatier med grupper som New Black Panther Party (NBPP) och Nation of Islam. Dessa är kända för starka anti-vita och antisemitiska åsikter och har listats som "hatgrupper" av organisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), som specialiserat sig på att bevaka hatgrupper och extremister i USA.

"Vita poliser"

Efter dådet barrikaderade sig Johnson i ett garage. Sedan han pratat med polisens förhandlare, men vägrat samarbeta, dödades 25-åringen med hjälp av polisens bombrobot, som detonerade en sprängladdning.

– Han sa att han var upprörd över de senaste polisskjutningarna. Han var upprörd över vita människor. Han sa att han ville döda människor, särskilt vita poliser, säger polischefen David Brown.

Polisen har hittat material för bombtillverkning i Johnsons bostad. Man har även hittat en skottsäker väst, vapen och ammunition. Tre personer har gripits av polisen och de utreder nu om någon hjälpte gärningsmannen under attacken.