Profil: Barack Obama

Barack Hussein Obama är USA:s 44:e president. Han vann valet 2008 med ett entusiasmerande löfte om förnyelse och valdes om 2012.

Under sin tid som president har han bland annat infört en sjukförsäkringsreform, avslutat kriget i Irak, gett order om terrorledaren Usama bin Ladins död samt tampats med en mycket allvarlig ekonomisk kris.

Obama föddes 1961 i Honolulu på Hawaii. Hans mamma var en vit kvinna från Kansas och hans pappa var en svart man från Kenya. Han är delvis uppvuxen i Indonesien.

Han har en statsvetarexamen från Columbia University och en juristexamen från Harvard University. Han jobbade med medborgarrättsfrågor samt på en advokatbyrå i Chicago innan han blev delstatssenator i Illinois 1997. 2004 valdes han in i senaten i Washington DC.

Obamas hustru, USA:s första dam, heter Michelle och är advokat. Paret har två döttrar: Malia, född 1999, och Natasha, född 2001.

Obama har spelat mycket basket, men de senaste åren har han dragit ner på det. På kvällarna tycker han om att äta mandlar och läsa brev från amerikaner.

Platsen för Obamas tal var, med tanke på temat, väl vald: demokratins vagga Akropolis i Aten i Grekland. Hans Europabesök var från början planerat som en allmän avskedsresa, men efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har fokus förskjutits till att försöka lugna oroliga europeiska allierade.

Obama underströk bland annat att USA:s åtagande inom militäralliansen Nato kommer att fortsätta under nästa president, trots att Trump under valrörelsen ifrågasatt just detta.

– Nästa amerikanska president och jag kunde inte vara mer olika, sade han, enligt Reuters, och tillade:

– Vi har väldigt olika syn på saker och ting, men den amerikanska demokratin är större än enskilda personer.

Betonade det gemensamma

Obama fortsatte med att räkna upp värden som han anser att USA delar med Europa, i en indirekt uppmaning till sin efterträdare Donald Trump att respektera dem. Demokratin är det fundament som innebär att USA kan behandla människor av alla hudfärger, alla religioner och bakgrunder lika, sade han.

– Det är på grund av att våra demokratier är inkluderande som vi kan välkomna människor, och flyktingar i nöd, till våra länder. Och ingen annanstans har vi sett den medkänslan mer framträdande än här i Grekland, sade Obama, med hänvisning till de många flyktingar och migranter som anlänt till landet.

Samarbete är det bästa sättet att lösa konflikter inom ett land, fortsatte han, och nämnde två av sina största framgångar under sin tid som president.

– Det är så vi, genom diplomati lyckades stänga ner Irans kärnvapenprogram utan att avfyra ett enda skott, med diplomati som USA återupptog relationerna med Kuba.

"Kursändring krävs"

Samtidigt har presidenten under sitt besök resonerat kring att globaliseringen – i kombination med teknisk utveckling, sociala medier och ett ständigt informationsflöde – skakar om människors liv och gör många osäkra på sin nationella identitet och plats i världen. Detta är en av anledningarna till den ilska som burit fram populistiska rörelser både i Europa och USA.

I sitt tal efterlyste Obama därför ett ökat fokus på att tackla globaliseringens baksidor.

– Den internationella banan mot globalisering kräver en kursändring, sade han.

– När vi ser att människor, globala eliter, rika företag verkar leva enligt en annan uppsättning regler, undviker att betala skatt, utnyttjar kryphål... Det framkallar en djup känsla av orättvisa.

Obama passade även på att adressera några lokala frågor när han uppmanade långivarna att hjälpa Grekland att minska sitt berg av skulder. Han bad också unga att stanna i landet för att bidra till ekonomisk återhämtning.

Protester

Men alla greker var inte nöjda med den amerikanska presidentens besök. Omkring 2 500 personer slöt upp till en protest på tisdagen under banderoller som bland annat kritiserade USA för imperialism, rapporterar AFP.

Efter dagens anförande flög Obama vidare till Tyskland. Där ska han bland annat möta förbundskansler Angela Merkel samt Frankrikes president François Hollande, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Trump har gått till storms mot internationella frihandelsavtal som han säger har kostat USA arbetstillfällen. I en artikel i den tyska tidningen WirtschaftsWoche skriver Merkel och Obama att TTIP, det stora handelsavtalet som framförhandlas mellan USA och EU, tvärtom behövs:

"Ett avtal som länkar våra ekonomier närmare varandra och som bygger på regler som överensstämmer med våra gemensamma värderingar skulle hjälpa oss att växa under de kommande årtiondena och att förbli konkurrenskraftiga på global nivå", framhåller de båda ledarna.