– För Obama handlar det om att poängtera vad som gått bra, att USA är på väg uppåt och att ekonomin förbättrats.

Dag Blanck, föreståndare för Institutet för nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala Universitet om Barack Obamas sista State of the Union-tal.

Fakta: State of the Union-talet

I januari varje år håller USA:s president ett tal i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthusets 435 ledamöter och de 100 senatorerna. Den diplomatiska kåren och några gäster bjuds också in för att höra det direktsända talet på plats.

Enligt artikel II i USA:s författning ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (State of the Union) och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.

Talet hålls klockan 3 natten till onsdag svensk tid. Det brukar ta ungefär en timme. Årets tal är Barack Obamas åttonde. Republikanernas svarstal hålls av South Carolinas guvernör Nikki Haley.

– För Obama handlar det om att poängtera vad som gått bra, att USA är på väg uppåt och att ekonomin förbättrats. Och så kommer han att bereda mark för Hillary Clinton, konstaterar docent Dag Blanck, föreståndare för Institutet för nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala Universitet.

Obama vet att möjligheten att få igenom reformer i nuläget är begränsad. Snart kommer valcirkusen inför presidentvalet i november att helt dominera den politiska arenan, och i kongressen har Republikanerna majoritet. Därför är ingen jättelista med lagförslag att vänta, snarare ett visionärt och optimistiskt anförande som kan stå som kontrast till de republikanska presidentaspiranternas bild av landet – och bidra till att teckna en bild av Obamas arv.

Vapen och invandring

– I fjol talade han till kongressen. I år kommer han mer att prata till det amerikanska folket, säger Jennifer Psaki, Vita husets kommunikationschef, till tidningen The New York Times.

Det finns dock områden som ligger presidenten nära om hjärtat – och där han vill ta eller nyligen har tagit initiativ. Vapenlagar, invandringsreformer, klimatförändringar, internationell terrorism och minskade inkomstklyftor hör till dessa och kommer sannolikt att nämnas. Frågorna är också viktiga för Demokraternas ledande aspirant Hillary Clinton, som Obama hoppas få lämna över stafettpinnen till.

– Jag blir förvånad om han inte talar om vapenfrågan, det är något han är starkt berörd av. Men immigrationsfrågan tror jag inte han kan göra något åt under den tid han har kvar, säger Blanck.

Tom stol

Att USA:s president vid olika tillfällen informerar kongressen om läget i landet ("State of the Union") är en gammal tradition som står inskriven i grundlagen. Nuförtiden sker det i direktsändning, inför otaliga tv- och webbkameror.

Något amerikanska medier lägger stor vikt vid är vilka gäster som presidentparet bjuder in. I år kommer den syriske flyktingen Refaai Hamo att sitta nära USA:s första dam Michelle Obama. Hans inbjudan kan ses som ett svar på hätska utspel från främst den republikanske presidentaspiranten Donald Trump, som vill få till ett tillfälligt inresestopp för muslimer till USA. Trump har också hävdat att den extrema jihadistgruppen IS (Islamiska staten) använder flyktingvågen som en trojansk häst för att ta sig in i landet.

Bland gästerna finns även en tidigare papperslös mexikan som nu är amerikansk soldat samt en av de kärande i fjolårets jättemål i Högsta domstolen som gjorde samkönade äktenskap lagligt i hela USA. En stol lämnas tom för att hedra offren för otaliga skottdåd och masskjutningar.