Fakta: Obamas resa till Kuba och Argentina

USA:s president Barack Obama reser till Kuba och Argentina tillsammans med hustrun Michelle, döttrarna Malia och Sasha och svärmor Marian Robinson. Här är delar av programmet:

20 mars: Ankomst till Kuba. Besök i gamla Havanna och dess katedral, där kardinal Jaime Ortega står värd.

21 mars: kransnedläggning, överläggningar med president Raúl Castro, ett evenemang för entreprenörer och företagare. Statsmiddag i Revolutionspalatset.

22 mars: Obama håller tal till det kubanska folket. Möten med representanter för civilsamhället och människorättsaktivister. Basebollmatch mellan Floridalaget Tampa Bay Rays och Kubas landslag. Avresa till Argentina.

23 mars: Välkomstceremoni i presidentpalatset Casa Rosada. Överläggningar med president Mauricioi Macri. Kransnedläggning och en frågestund med unga om relationen mellan Argentina och USA. Statsmiddag.

24 mars: Besök i regionen Patagonien och staden Bariloche.

Källa: Vita huset

Fakta: USA och Kuba – inte så goda grannar

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: USA-företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: "Kubakrisen", nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2006: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna ska bli normala igen.

"Hur är läget Kuba? Har just landat här, ser fram emot att möta och höra direkt från det kubanska folket", twittrade USA:s president Barack Obama direkt efter att Air Force One landat på Jose Martis internationella flygplats i Havanna.

Obama klev därefter ner på kubansk mark. Han gick nerför trappan från planet med hustrun Michelle vid sin sida och ett paraply i handen. Efter några steg i trappan vinkade Obama för första gången och när de nått trappans slut möttes presidentparet av den kubanska mottagningskommittén, uppradad under svarta paraplyer.

Historiskt besök

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla tog emot det amerikanska presidentparet och döttrarna Maila och Sasha. Även Michelle Obamas mor är med på resan.

Därmed inleddes också det historiska besöket – det första av en amerikansk president på 88 år. Då besökte president Calvin Coolidge Kuba. Nu är målet att fortsätta normaliseringen av relationerna, en utveckling Obama och Kubas president Raúl Castro inledde i december 2014.

Första kvällen ska familjen i första hand turista och bland annat besöka historia kvarter i Havanna. De kubanska myndigheterna har satt in stora arbeten med målning av byggnader i huvudstaden och asfaltering av de vägar Obamas kortege ska resa på, rapporterar BBC.

Dissidenter greps

Men ett tecken på att kommunistregimen inte tänker lägga sig platt för kraven på ökad demokrati gavs bara timmarna innan Obama landade. Då bröt polisen upp en manifestation av en grupp dissidenter i Havanna och frihetsberövade ett 50-tal personer, rapporterar Reuters.

Det var rörelsen Damer i vitt (Damas de Blanco), som bland annat består av fruar och barn till politiska fångar i landet, som efter en gudstjänst satte sig ner och blockerade en gata i området Miramar. Gruppen protesterar mot politiskt förtryck i landet. De drogs in i polisfordon medan motdemonstranter skrek slagord efter dem.

En liknande manifestation genomförs varje söndag, och de frihetsberövade släpps oftast efter några timmar. Men den här gången var protesten ovanligt intensiv.

Berta Soler, ledare för Damer i vitt, har bjudits in när Obama ska träffa människorättsaktivister på tisdag.