Fakta: USA och vapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobby-organisationen National Rifle Association (NRA).

2011 uppgav 47 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Civilpersoner i USA ägde omkring 270 000 handeldvapen, 90 vapen per 100 invånare, enligt en uppskattning gjord av Small Arms Survey år 2007.

Källor: The New York Times, NRA.org, Gallup, Small Arms Survey.

– Nu får det vara nog, säger Obama i ett uttalande efter skjutningen i Colorado Springs på fredagen. Det var den senaste i en rad skjutningar i USA och Obama tvingades än en gång ta upp frågan om tillgången på vapen i det amerikanska samhället.

Polisen gick på lördagen ut med namnet på den gripne mannen som i fredags höll ett område i Colorado Springs i skräck. Han heter Robert L Dear och är 57 år, rapporterar Reuters. Några fler uppgifter gavs inte. Dear ska förhöras på måndag.

Militärt vapen

Mannen använde enligt flera nyhetsmedier ett automatvapen av typ AK-47, eller Kalasjnikov som vapnet också kallas. Det är ett militärt vapen och Obama nämnde brottslingars tillgång till militära vapen som ett stort problem.

Obama avslöjade att mannen hade hållit gisslan på organisationen Planned Parenthoods klinik, uppger AFP. Polisen uppger att man lyckades ta sig in i byggnaden och övertyga Dear att ge upp.

Enligt polisen tog det tid att säkra byggnaden eftersom Dear hade tagit med sig "några väskor" till kliniken och lämnat flera föremål utanför som man behövde kontrollera för att se att de inte innehöll sprängämnen.

Okänt motiv

Skottlossningen startade vid lunchtid på fredagen, lokal tid. Skytten öppnade eld mot poliser när de kom till platsen. Efter det väntade ett flera timmar långs drama där ett stort område runt abortkliniken spärrades av.

Även om polisen inte vill spekulera i något motiv är det flera som drar slutsats att det handlar om den abortverksamhet som bedrivs på kliniken, som drivs av Planned Parenthood. Organisationens kliniker finns över hela USA och man arbetar där med rådgivning och verksamhet inom en rad områden som rör sex- och samlevnad, sexuell hälsa – och bland annat genomförs aborter på klinikerna.

"Extremister"

– Vi delar många amerikaners oro att extremister skapar en förgiftad miljö som föder terrorism i det här landet, kommenterade Vicki Cowart som är ledare för den regionala Planned Parenthood-organisationen, efter skottdramat.

Och faktum är att en rad protester tidigare har riktats mot just kliniken i Colorado Springs som flyttade till sina nuvarande lokaler för något år sedan. Byggnaden har beskrivits som ett fort av abortmotståndare.

Hundratals demonstranter samlades utanför kliniken i augusti för att visa sitt missnöje och sätta press på politikerna att dra in det statliga stödet till Planned Parenthood, enligt tidningen Colorado Springs Gazette.