"Förändringar kommer att ske och jag tror att Raúl Castro förstår det."

USA:s president Barack Obama i en intervju med tv-kanalen ABC kort efter sin ankomst till Kuba.

Fakta: Kuba

Kommunistlandet Kuba ligger i Västindien. Landet har drygt 11 miljoner invånare. Huvudstad är Havanna med 2,2 miljoner invånare.

Efter revolutionen 1959 styrdes landet av Fidel Castro. 2008 lämnade han över till sin bror Raúl Castro.

Medellönen på Kuba är knappt motsvarande 200 kronor i månaden. Turism och sockerproduktion är viktiga näringar.

Kuba är en kommunistisk enpartistat med en författning utformad efter sovjetisk förebild. Oppositionen är splittrad och motarbetat, den kubanska regimen kritiseras ofta för brott mot mänskliga rättigheter.

Medierna kontrolleras av partiet och staten. Kommunistpartiets femdgarstidning heter Granma.

Källa: UI:s Landguiden med flera

Fakta: Obamas resa till Kuba och Argentina

USA:s president Barack Obama reser till Kuba och Argentina tillsammans med hustrun Michelle, döttrarna Malia och Sasha och svärmor Marian Robinson. Här är delar av programmet:

20 mars: Ankomst till Kuba. Besök i gamla Havanna och dess katedral, med kardinal Jaime Ortega som värd.

21 mars: kransnedläggning, överläggningar med president Raúl Castro, ett evenemang för entreprenörer och företagare. Statsmiddag i Revolutionspalatset.

22 mars: Obama håller tal till det kubanska folket. Möten med representanter för civilsamhället och människorättsaktivister. Basebollmatch mellan Floridalaget Tampa Bay Rays och Kubas landslag. Avresa till Argentina.

23 mars: Välkomstceremoni i presidentpalatset Casa Rosada (Rosa huset) i Buenos Aires. Överläggningar med president Mauricio Macri. Kransnedläggning och en frågestund med unga om relationen mellan Argentina och USA. Statsmiddag.

24 mars: Besök i regionen Patagonien och staden Bariloche.

Källa: Vita huset

Fakta: USA och Kuba – inte så goda grannar

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: Amerikanska företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: "Kubakrisen", nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2008: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna ska bli normala igen.

Fakta: Calvin Coolidges Kubabesök 1928

USA:s ende sittande president som tidigare besökt Kuba är den Vermontfödde republikanen Calvin Coolidge. Det skedde i januari 1928 och var Coolidges enda utlandsresa.

Coolidge och hans hustru Grace tog presidentens tågvagn genom Florida, på den mytomspunna Overseas Railroad (som förstördes i en orkan några år senare). I Key West klev de ombord på slagskeppet USS Texas för fortsatt transport till Havanna, där de möttes av jublande folkmassor.

I Kuba mötte paret Coolidge president Gerardo Machado. USA:s ledare höll också tal vid Den sjätte årliga Internationella Konferensen för Amerikas stater, i vilket han betonade Kubas oberoende och folkets frihet.

1928 hade Holland Tunnel, som förbinder New Jersey med New Yorks Manhattan, precis öppnat och USA hade sett landets första luftkonditionerade kontorsbyggnad i San Antonio i Texas. Benito Mussolini styrde i Italien och Irak var på väg att börja förhandla om oberoende från Storbritannien.

Källa: ABC News

Raúl Castro konstaterade först att Kuba noterat Obamas försök i den amerikanska kongressen att lyfta blockaden mot Kuba. Den är det största hindret mot ekonomisk utveckling och välståndet för kubanerna, enligt honom.

– Mycket mer kan göras om USA:s blockad lyfts, konstaterade Castro och uppmanade sedan USA lämnar den amerikanska Guantanamobasen på Kuba.

Obama svarade – med ett nästan lika långt anförande när det till slut blev hans tur – att frågan om hur fort blockaden kan lyftas är beroende på hur snabbt de båda staterna kan lösa sina skillnader i synen på mänskliga rättigheter.

"Ge mig en lista"

– Det finns ett stigande intresse i kongressen för att blockaden ska lyftas, förklarade Obama och sade att han och Castro ändå är överens om att senare i år hålla överläggningar på Kuba om frågor som rör mänskliga rättigheter.

När en amerikansk journalist frågade varför Kuba har politiska fångar och varför de inte släpps verkade Castro indirekt förneka att det finns politiska fångar i landet.

– Ge mig en lista på politiska fångar och jag ska frige dem, sade han och skakade på huvudet.

"Förändringen kommer"

Men om tonen mellan de båda presidenterna var artig under presskonferensen så verkade den närmast hjärtlig tidigare under dagen när de forna ärkefienderna tog i hand inför kamerorna.

De log mot varandra och ställde upp sig för kamerorna, innan de inspekterade den uppställda hedersvakten. Båda ländernas flaggor var hissade, båda nationalsångerna spelades.

– Förändringar kommer att ske och jag tror att Raúl Castro förstår det, sade Obama i en intervju med tv-kanalen ABC kort efter sin ankomst till Kuba.

Tal till kubanerna

Obama är den förste president från USA som besöker Kuba sedan Calvin Coolidge, som anlände med slagskepp 1928.

På måndagskvällen står Castro värd för en statsmiddag i Revolutionspalatset (Palacio de la Revolución) i Havanna.

Under tisdagen ska Obama hålla ett haussat tal till det kubanska folket, som sänds i kubansk tv. Han ska också möta människorättsaktivister och gå på basebollmatch mellan Floridalaget Tampa Bay Rays och Kubas landslag.

Inför Obamas besök har polisen frihetsberövat ett 50-tal personer från rörelsen Damer i vitt (Damas de Blanco) som protesterar mot politiskt förtryck i Kuba. Rörelsen består av fruar och barn till politiska fångar i landet.