Fakta: USA–Nordenmötet

Toppmötet USA–Norden äger rum den 13 maj i Vita Huset i Washington.

USA:s avgående president Barack Obama har bjudit in statsministrarna från Sverige, Danmark, Norge och Island och Finlands president, även till en middag på Vita husets gräsmatta samma dag.

Med på mötet finns också, bland andra, USA:s och Sveriges utrikesministrar.

Länderna ska på det två timmar långa mötet prata om olika ämnen.

Stefan Löfven ska ta upp jobb, tillväxt och handel.

Erna Solberg, Norges statsministerm Erna Solberg talar om global utveckling och humanitär hjälp.

Sauli Niinistö, Finlands president, ska tala migration och flyktingar.

Lars Lökke Rasmussen, Danmarks statsminister, har fått säkerhet och försvarssamarbete och Islands statsminister Sigurdur Ingi Johannsson klimat, energi och Arktis på sin lott.

Källa: Vita huset, regeringskansliet.

Fakta: Middagen

Barack och Michelle Obama bjuder Stefan Löfven och hans fru Ulla, den norska statsministern Erna Solberg, Danmarks och Islands statsministrar Lars Lökke Rasmussen, Sigurdur Ingi Johannsson samt Finlands president Sauli Niinistö och deras makar till bord dukade med inspiration från nordiskt ljus, norrsken, skuggor och säsonger.

400 andra gäster finns med.

Till förrätt blir det kanapéer, till huvudrätt tonfisk från Florida, tomattartar och sallad från Vita husets trädgård samt revbensspjäll från Nebraska.

Efterrätterna är flera, den mest spektakulära en havsblå fiskebåt med extra allt av bland annat choklad, med nordiska flaggorna och stjärnbaneret i topp.

Källa: Vita huset

Fakta: Statsministrar i Vita huset

Före Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt har en rad andra svenska statsministrar bjudits till Vita huset.

Göran Perssons (S) mötte George W Bush 2001 och 2004. Persson hann också träffa Bill Clinton 1996.

Carl Bildt (M) mötte Bill Clinton 1993 och George Bush 1992.

Ingvar Carlsson (S) blev inbjuden av Ronald Reagan 1987.

– Särskilt när det finns en realistisk risk för att Donald Trump skulle kunna bli president här, säger Wallström till TT vid toppmötet i Vita Huset.

Hon säger att Sverige inte ska bidra till att eskalera spänningarna och göra dem värre.

– Vi gör bäst i att hålla kursen.

Efter mötet mellan de nordiska och amerikanska ledarna uttalade både Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama oro över Rysslands ökade millitära närvaro i Östersjön.

– Vi är enade i vår oro över Rysslands alltmer växande aggressiva militära närvaro, sade Obama.

Hans regering betraktar Norden som en helhet med allierade, trots att Sverige och Finland inte är med i Nato. De båda är så nära Nato det går utan att vara medlemmar, anser amerikanerna.

Medlemskap inte nödvändigt

Stefan Löfven menar att USA inte har några problem med att Sverige är utanför Nato.

– De vet att vi ökar vår försvarsförmåga och ingår samarbeten och de ser att vi tar ansvar för vårt närområde, säger Löfven.

– Vi är en militärt alliansfri stat och ska så förbli, säger statsministern.

Wallström anser att medlemskap inte skulle öka Sveriges säkerhet.

– Vi måste hjälpa till att arbeta för avspänning, anser Wallström och säger att det innebär fortsatta sanktioner mot Ryssland men också att samtidigt utveckla kontakterna med Ryssland.

Utbyte av lovord

Toppmötet och luncherna och middagen präglades av en massa lovord från båda håll.

Gemensamt ska de arbeta för ett ökat globalt ansvar i flyktingfrågan, samarbeta kring handel, tillväxt som skapar jobb och jämlikhet.

– Det transatlantiska samarbetet är viktigare mer än någonsin, sade Löfven på presskonferensen med Obama.

Obama sade att mötet nästan gått för bra

– Vi var egentligen överens om för mycket för att mötet skulle bli intressant, sade Obama som prisade den nordiska samhällsmodellen och ländernas förmåga att anstränga sig i allt från bistånd, demokratiarbete och frihandel till miljö.

Obama: Abba och Pippi

Innan toppmötet anlände de nordiska regeringscheferna och utrikesministrarna till Vita huset en efter en i bil under pomp och ståt. Barack Obama talade sedan gott om gästerna och flyktingpolitik.

– De nordiska länderna är en modell för samarbete, sade Barack Obama.

I sitt anförande nämnde Obama den stora invandringen från Norden till USA och sade att nordiska ättlingar kommit med bland annat stickade tröjor, dalahästar och lutfisk.

– Inte minst i min hemstat Illinois, sa Obama som strödde referenser om allt från Pippi Långstrump, skandinavisk design, Abba, Avicii, Spotify och Skype omkring sig.

Stefan Löfven, på premiärbesök i Vita huset, var mycket nöjd.

– Det är av stor betydelse för Sverige och Norden att ha en bra relation med USA, att Obama bjuder in till ett möte visar ju på hans uppskattning.