Fakta: Kuba

Kommunistlandet Kuba ligger i Västindien. Landet har drygt 11 miljoner invånare. Huvudstad är Havanna med 2,2 miljoner invånare.

Efter revolutionen 1959 styrdes landet av Fidel Castro. 2008 lämnade han över till sin bror Raúl Castro.

Medellönen på Kuba är knappt motsvarande 200 kronor i månaden. Turism och sockerproduktion är viktiga näringar.

Kuba är en enpartistat med en författning utformad efter sovjetisk förebild. Oppositionen är splittrad och motarbetat, den kubanska regimen kritiseras ofta för brott mot mänskliga rättigheter.

Medierna kontrolleras av partiet och staten. Kommunistpartiets femdagarstidning heter Granma.

Källa: UI:s Landguiden med flera

Fakta: USA och Kuba – på väg bli goda grannar

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: Amerikanska företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: "Kubakrisen", nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2008: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna ska bli normala igen.

2016: USA:s president Barack Obama besöker Kuba, den första visiten av en sittande amerikansk president på 88 år.

Det var en optimistisk och energisk Obama som – ömsom på spanska, ömsom på engelska – försäkrade att det är USA:s relation till kubanerna som håller på att normaliseras, inte enbart den till landets regering.

– Jag vill sträcka ut en vänskapens hand till det kubanska folket, sade han och möttes av bravo-rop.

– Varför nu? Svaret är enkelt. Det USA gjorde fungerade inte, vi måste ha modet att inse det... Isolering med rötter i kalla kriget fungerar inte på 2000-talet.

Slopat embargo

Stående framför en kubansk och en amerikansk flagga på teatern El Gran Teatro de Havanas scen betonade USA:s president att resan till Havanna varit lång, att den gått över "barriärer av historia och ideologi". Han målade upp en ljus framtidsvision för grannländerna, kantad av företagssamarbeten och innovationsutbyten, och fick stående ovationer när han sade att han uppmanat kongressen att upphäva det mångåriga handelsembargot mot Kuba.

Men, även om embargot slopas i morgon, kommer kubanerna inte att inse sin potential om inte förändringar sker på hemmaplan, resonerar Obama.

– Medborgare bör ha friheten att säga vad de tycker utan att vara rädda, de ska inte gripas för sina åsikter. De ska kunna kritisera sin regering och demonstrera fredligt, slog han fast.

– Mänskliga rättigheter är universella, för amerikaner, kubaner och alla runtom i världen.

Mötte dissidenter

Efter talet mötte han kubanska dissidenter och representanter för civilsamhället på USA:s ambassad.

– Alla individerna runt det här bordet har visat extraordinärt mod. De har talat ut om de frågor som de bryr sig mycket om, sade Obama.

Efter sammankomsten som varade drygt en timme sade dissidenten Manuel Cuesta till AFP att den var "förträfflig".

– Presidenten visade att han var mottaglig och tålmodig. Han lyssnade på alla de olika åsikterna hos deltagarna, sade han.

Mötet var ett krav från Washingtons sida då resan planerades. Ett annat krav var den gemensamma presskonferens som presidenterna höll under natten till tisdagen svensk tid, efter ett förhållandevis hjärtligt möte.

Vilka fångar?

Castro, som inte tidigare mött utländska reportrar i direktsändning, fick bland annat en fråga om politiska fångar i Kuba.

– Berätta nu. Vilka politiska fångar? Ge mig ett namn, eller namnen. Och om de finns, de här politiska fångarna, ska de frias före kvällen, sade han inför journalisterna.

Kuba hävdar att landet inte har några politiska fångar och att de namn som de har fått på listor är vanliga kriminella.

Presidenterna lovade dock att se förbi sina meningsskiljaktigheter och Obama prisade Castro för att så öppet diskutera ländernas trätoämnen.

Barack Obama med familj avslutade sitt besök på Kuba med att följa en basebollmatch mellan Floridalaget Tampa Bay Rays och Kubas landslag.