Fakta: Tolv år efter berömt tal

President Barack Obamas tal på Demokraternas partikonvent i Philadelphia hålls på dagen tolv år efter det konventstal i Boston som gjorde honom känd över hela USA. Obama, som då kandiderade till posten som senator för Illinois, gjorde ett bejublat framträdande som ofta citerats efteråt.

– Det fins inte ett liberalt Amerika och ett konservativt Amerika; det finns ett förenat Amerika (Amerikas förenta stater), sade han bland annat.

– Det finns inte ett svart Amerika, ett vitt Amerika, ett "latino" Amerika, ett asiatiskt Amerika; utan ett förenat Amerika (Amerikas förenta stater).

Källa: Vita huset och USA Today

Fakta: Demokraternas konvent

Viktiga programpunkter på Demokratiska partiets konvent den 25–28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Måndag: Tal av bland andra Vermontsenatorn Bernie Sanders, USA:s första dam Michelle Obama och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren.

Tisdag: Tal av bland andra expresident Bill Clinton samt representanter för Mothers of the Movement – mödrar till unga svarta som bland annat skjutits ihjäl. Den omröstning som formellt utser Hillary Clinton till partiets presidentkandidat.

Onsdag: Tal av bland andra president Barack Obama, vicepresident Joe Biden och vicepresidentkandidat Tim Kaine.

Torsdag: Hillary Clintons accepterar partiets nominering genom ett anförande. Hon presenteras av dottern Chelsea Clinton.

Källa: Demconvention.com och amerikanska medier

Fakta: Demokratiska partiet

Formellt grundat: 1828

Symbol: Åsna

Historiskt starkt bland hantverkare och arbetare i städerna, jordbrukare i väst och söder samt etniska minoriteter. Har även ett stort stöd bland liberala akademiker. Stödet från södern har minskat och i dag är partiet starkast i de folkrika delstaterna längs USA:s väst- och östkuster.

Har jämfört med Republikanerna större tilltro till staten för att skapa välfärd samt bygga upp system för utbildning och infrastruktur.

Demokratiska presidenter sedan 1950:

1945–53 Harry Truman

1961–63 John F Kennedy

1963–69 Lyndon B Johnson

1977–81 Jimmy Carter

1993–2001 Bill Clinton

2009–nu Barack Obama

Obama vill sannolikt framhålla delar av sitt politiska arv samtidigt som han manar Demokraterna till enande, reflekterar över utvecklingen i USA och lyfter sin förra utrikesminister – kvinnan som vill bli hans efterträdare.

– Talet kommer att fokusera på att utrikesminister Clinton har omdömet, tuffheten och intellektet att efterträda honom i Ovala kontoret, sade Vita husets pressekreterare Erik Schultz vid en briefing på tisdagen.

Tillgång eller belastning?

Men enligt Schultz vill Obama också prata om vad landet har uppnått under hans snart åtta år i Vita huset, om "sinnrikheten och beslutsamheten" hos det amerikanska folket som lett till ekonomisk återhämtning, jobbskapande och förbättrat globalt anseende.

– Han satt uppe sent i går kväll och skrev på talet . . . Presidenten vet hur viktigt det är.

Stöd från en sittande president kan vara både en fantastisk tillgång och en belastning för en kandidat. I fallet Obama-Clinton, i dagens polariserade USA, är det särskilt sant.

Amerikanska medier uppger att Obama är ivrig att komma ut och kampanja för Hillary Clinton, mot Republikanernas Donald Trump. Men för Clinton är det viktigt att det inte framstår som att en röst på henne är en röst på en tredje mandatperiod med Obamas politik. Den sittande presidenten har trofasta anhängare, men har också gjort många besvikna – väljare som anser att han inte levt upp till sina löften om förändring.

Kan förändra

Just förändringsförmåga och handlingskraft var återkommande teman när Hillary Clintons make, expresident Bill Clinton, konventstalade under natten till onsdagen.

– Hon är den bästa jäkla förändraren jag har träffat i hela mitt liv, sade Bill Clinton sedan hustrun formellt utsetts till presidentkandidat genom mötets omröstning.

Röda, vita och blå flaggor vajande i publiken när Clinton med egenskrivna ord vittnade om sina 45 år med sin fru.

– Du kan sätta henne på vilken problematisk plats som helst och efter en månad så har hon gjort det bättre, sade han.

Tim Kaine, 58-årig senator från Virginia, utsågs formellt till partiets vicepresidentkandidat på onsdagen. Liksom Clinton valdes han med acklamation, dånande applåder och jubel.