Fakta: Reaktioner på Trumps uttalanden

Här är några reaktioner på Donalds Trump bråk med föräldrarna till en stupad muslimsk USA-soldat.

President Barack Obama gjorde en indirekt passning till Trump när han sade att "inga gjort mer för vår frihet och vår säkerhet än våra guldstjärnefamiljer".

Republikanen Lindsey Graham, senator i South Carolina: "Oacceptabelt räcker inte ens för att börja beskriva det".

Representanthusets talman Paul Ryan har fördömt all kritik mot amerikanska muslimer som tjänstgör för sitt land, utan att direkt nämna Trump.

John Kasich, guvernör i Ohio och republikan, twittrade: "Det finns bara ett sätt att prata om guldstjärneföräldrar. Med heder och respekt".

Tidigare Floridaguvernören och republikanen Jeb Bush har kallat Trumps kommentarer "oerhört respektlösa".

Jeff Sessions, republikansk Alabamasenator, försvarar däremot Trump: "Hans intervju var inte ovänlig. Den var respektfull. Den framförde kondoleanser till familjen för deras förlust".

Källa: BBC

President Obama valde orden med ilsken omsorg inför utvalda journalister på en presskonferens tillsammans med Singapores gästande premiärminister Lee Hsien Loong på tisdagen. Han sade att Trump är "bedrövligt oförberedd som president".

– Det här handlar inte om en enskild tabbe. Det är dagligt återkommande, det händer varje vecka att de distanserar sig från uttalanden som Trump gjort, sade Obama med hänvisning till Republikanernas ledning som fortfarande stödjer Trump.

Nedsättande kommentarer

Presidenter, oavsett partifärg, brukar undvika att ge sig in i en brinnande valrörelse. Men inte Obama.

– Det måste komma ett tillfälle då ni säger att "det här är en person som jag inte kan stötta som president, även om han säger sig tillhöra mitt parti", sade Obama.

Presidentens utspel gjordes i stormen efter Trumps nedsättande kommentarer om föräldrarna till en stupad muslimsk USA-soldat.

I förra veckan hyllade Khizr Khan sin son i ett tal på Demokraternas konvent, då han också anklagade Trump för att inte ha offrat någonting för sitt land. I en intervju insisterade Trump på att han gjort en hel del uppoffringar samtidigt som han antydde att Khan inte låtit sin hustru komma till tals.

Hela partiet

I USA är det dock en allmänt dålig idé att uttrycka sig negativt om familjer till stupade. Bland de ledande republikaner som kraftigt fördömt Trumps uttalande finns förre presidentkandidaten John McCain och representanthusets talman Paul Ryan. Även New Jerseyguvernören, tidigare presidentkandidaten Chris Christie, som är en av Trumps närmaste anhängare, säger att uttalandet var "olämpligt".

– Reaktionerna har varit oerhört starka, och kommer från hela det republikanska partiet. Det är möjligt att man nått en gräns för vad Trump klarar sig undan med, även om det är svårt att veta vad det skulle kunna få för konsekvenser, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Trump satsar dock på att vinna väljare genom förolämpningar och kontroversiella uttalanden. Sent på tisdagen svarade Trumps kampanjstab med att Hillary Clinton "har bevisat att hon inte är lämplig för något regeringsjobb".

– Jag tror inte att han kan kontrollera sig själv. Hela hans kandidatatur och framgångar har byggt på att han är så här. Skulle han plötsligt bli en vanlig politiker som följer reglerna skulle mycket av hans attraktionskraft försvinna, säger Blanck.

Bristande kunnande

Nyligen visade Trump även prov på okunskap kring Rysslands förehavanden i Ukraina, vilket retat republikaner som vill se en hård hållning gentemot Ryssland. Dessutom har han kallat Hillary Clinton för djävulen.

– Det kommer att bli en rekordsmutsig kampanj. Hillary Clinton är inte den som lägger fingrarna emellan när hon får kritik. När maken var president var hon ofta den som ville gå till motangrepp, säger Erik Åsard, professor emeritus på Uppsala universitet.

Sent på tisdagen visade opinionsmätningar från Reutrs/Ipsos att Hillary Clintons försprång ökat till 8 procentenheter. 43 procent kan tänka sig att rösta på Clinton, medan 35 procent är beredda att rösta på Trump.