Fakta: President Obamas resa

Onsdag 20 april: Till Saudiarabien. Möter kung Salman.

Torsdag 21 april: Toppmöte med statschefer för Gulf Cooperation Council-länderna (GCC) Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Mötet är indelat i tre delar: en om regional stabilitet, en om hur terrorgrupperna IS och al-Qaida ska besegras och en om Iran.

Fredag 22 april: Till Storbritannien. 90-årslunch med drottning Elizabeth på slottet Windsor. Bilateralt möte med premiärminister David Cameron följt av en gemensam presskonferens i London.

Lördag 23 april: Frågestund med unga britter i London. Fler programpunkter kan komma att läggas till.

Söndag 24 april: Till Tyskland. Bilateralt möte med förbundskansler Angela Merkel i Hannover, följt av en presskonferens. Därefter inviger de båda ledarna Hannover Trade Show, världens största industriella handelsmässa och äter middag tillsammans med företagsledare.

Måndag 25 april: Besök på mässan i Hannover. President Obama håller ett tal om bland annat de utmaningar som Europa och USA står inför.

Källa: Vita huset

Det börjar med ett möte med Saudiarabiens kung Salman i Riyad och fortsätter med en träff med ledarna för Gulf Cooperation Council-länderna (GCC) Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Enligt Vita huset är Obamas nästa utlandsresa ett tillfälle att träffa nära allierade och "ta upp några av de viktigaste säkerhetsfrågorna" världen står inför.

Tuff vän

Amerikanska medier är mindre hövliga. Tidningen The New York Times noterar att GCC-länderna inte är nöjda med kärnenergiavtalet med Iran – deras ärkefiende i regionen – samt att man vill ha större internationell press på Syriens president Bashar al-Assad att bibehålla den sköra vapenvilan i landet. Dessutom lär de arabiska ledarna vilja diskutera kampen mot terrorgruppen IS och USA:s tysta stöd till den saudiledda koalition i Jemen som kämpar mot de Iranstödda Houthirebellerna.

The Washington Post går ännu längre. Inför resan noterar de att Obama är ganska tuff mot sina vänner - för att vara någon som predikar diplomati och multilateralt samarbete. Obama har irriterat flera GCC-ledare, bland annat genom att säga att han "gråter" för barnen i Saudiarabien och Kuwait.

"En stark röst"

Obamas nästa stopp är USA:s gamla allierade Storbritannien, där han bland annat ska äta 90-årslunch med drottning Elizabeth och möta premiärminister David Cameron – som Obama enligt tidskriften The Atlantic sade blev "för distraherad" för att ta tag i kaoset efter kriget i Libyen. Huruvida de två ska prata om det känsliga ämnet britternas kommande EU-omröstning är oklart.

– VI stödjer ett starkt Storbritannien i Europeiska unionen. . . Vi tror att det gynnar alla när EU talar med en, stark röst, sade Vita husets biträdande säkerhetsrådgivare Ben Rhodes vid en telefonbriefing om resan härom dagen.

Därefter reser Obama till Tyskland där han bland annat ska träffa förbundskansler Angela Merkel, inviga en industriell mässa i Hannover samt hålla ett större tal.