"Vi måste avvisa all politik som gör människor till måltavlor på grund av ras eller religion."

USA:s president Barack Obama i sitt sista State of the Union-tal.

Fakta: State of the union-talet

I januari varje år håller USA:s president ett tal i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthusets 435 ledamöter och de 100 senatorerna. Den diplomatiska kåren och några gäster bjuds också in för att höra det direktsända talet på plats.

Enligt artikel II i USA:s författning ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (State of the Union) och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.

I år hölls Republikanernas svarstal av South Carolinas guvernör Nikki Haley.

Demokraten Obama nämnde inte affärsmannen Trump, som leder kampen om Republikanernas nominering inför presidentvalet, vid namn i det direktsända State of the Union-talet. Men han betonade att USA står starkt, att framtiden är ljus och att ekonomin återhämtats – till skillnad från retoriken hos många republikaner. Och presidentens uttalande om att politiker inte bör förolämpa muslimer kan ses som ett direkt avfärdande av Trumps förslag om ett tillfälligt inresestopp för muslimer till USA.

– Vi måste avvisa all politik som gör människor till måltavlor på grund av ras eller religion, sade en energisk Obama i talarstolen.

Sista chans?

Trump i sin tur twittrade att talet var "riktigt trist, långsamt, trögt – väldigt svårt att se på". Även andra republikanska presidentaspiranter gjorde tumme ner. Texassenatorn Ted Cruz sade att Obama borde ha nämnt den pågående krisen i Iran, där amerikanska besättningsmän omhändertagits av myndigheterna. Ohioguvernören John Kasich lovade ett bättre tal om ett "starkare och säkrare" land på sitt åttonde år som president.

Det var tydligt att Obama hade sitt eftermäle och USA:s framtid för ögonen när han manade sina landsmän att ta sig an fyra stora frågor: ekonomi, teknologi, säkerhet och demokrati. Han talade också självkritiskt om den växande polariseringen i Washington. Talet var hans kanske sista stora chans att ge sin bild – en ljus sådan – av USA.

– Det var ett väldigt ovanligt State of the Union, säger Jeff Shesol, tidigare talskrivare åt president Bill Clinton och nu verksam inom firman West Wing Writers som arbetar med strategisk kommunikation, till TT.

Bota cancer

Shesol pekar på att Obama inte ägnade sig åt att rada upp politiska initiativ och reformförslag.

– I stället försökte han säga något verkligt meningsfullt och utmana landet på ett antal områden. Det var ett väldigt modigt och ovanligt tal.

En större satsning stack dock ut: Obama sade att USA ska bli landet som hittar ett botemedel mot cancer. Initiativet ska ledas av vicepresident Joe Biden, vars son Beau avled i fjol i hjärncancer.