Så påverkas kunderna

Flera rättigheter gäller inte efter konkursen.

• Bolaget tar inte längre emot reklamationer. 

• Öppet köp eller bytesrätt för varor som köpts före eller efter konkursen gäller inte. 

• Experts egna garantier gäller varken för varor som köpts före konkursen eller för varor som köpts efter. 

Prispressen på hemelektronik har nu fällt ännu en stor kedja. 

I går lämnade Expert in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt. 

–Jag är den första att beklaga att medarbetare, franchisetagare, kunder, leverantörer och andra nu drabbas, säger Magne Solberg, vd för Expert Sverige, i ett uttalande.

I juli förra året gick Onoff samma öde till mötes. Och på bara lite mer än ett år har fem stora konkurrerande hemelektronikedjor nu blivit tre. Expert Sverige AB har 136 butiker runt om i landet, varav 73 butiker är egenägda och 63 butiker drivs av franchisetagare. 817 anställda påverkas direkt av konkursen.

– Vi har länge sagt att det är en ohållbar situation i den här branschen och att kanske så många som 100 butiker ska bort i Sverige. Och det är ungefär där vi hamnar nu. Att det skulle ske något i den här branschen var bara en tidsfråga, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handels utredningsinstitut. 

Hur kommer det här att påverka priserna för konsumenterna?

– Som konsument behöver du inte oroa dig, priserna på hemelektronik kommer inte att gå upp. Näthandeln kommer att fortsätta att trycka på precis som Elgiganten och Mediamarkt kommer att göra. Även om det nu kanske blir ungefär så många butiker kvar som det borde vara i landet så är det fortsatt väldigt hög konkurrens, säger Jonas Arnberg.