Fakta: Så började ockupationen i Oregon

Den 2 januari marscherade omkring 300 regeringskritiska aktivister i Burns i Oregon för att protestera mot att två boskapsägare genom en överprövning tvingas avtjäna ytterligare fängelsetid – upp till totalt fem år – för anstiftan till brand på statlig mark.

Tillresta självutnämnda patrioter upprättade efter demonstrationen en "fristad" i federala byggnader vid ett naturreservat söder om staden. Därifrån protesterar de även mot vad det anser är olaglig statlig konfiskering av land i västra USA.

Milisledaren Ammon Bundy kommer från en familj i Nevada som 2014 med hjälp av beväpnade aktivister från olika delar USA lyckades köra iväg en stor myndighetsoperation som efter åratal av obetalda böter var på väg att konfiskera familjens boskap.

Ammon Bundy och de andra greps när myndigheter i USA i tisdags slog till mot en väpnad grupp som i veckor ockuperat delar av ett naturreservat i östra Oregon. Talespersonen LaVoy Finicum sköts till döds vid tillslaget.

Från häktet uppmanar Bundy myndigheter att låta övriga ockupanter gå fria.

– Till er som är kvar i lägret; jag älskar er. Låt oss nu ta kampen härifrån. (...) Snälla ge upp. Åk hem och krama era familjer, sade Bundy i ett uttalande via sin advokat

Enligt The Oregonian ska omkring 40 personer finnas kvar i byggnader tillhörande naturreservatet söder om det lilla samhället Burns, som den beväpnade gruppen som kallar sig "Medborgare för konstitutionell frihet" ockuperade den 2 januari.

I korthet anser de att USA:s federala regering under flera decennier olagligt tagit över mark från privatpersoner och ranchägare i Oregon och på andra platser i västra USA. Statligt ägd mark, såsom naturreservatet, måste därför om igen hamna under lokal kontroll, resonerar de.

Polisen har spärrat av huvudvägen till lägret och federala polisen FBI har uppmanat ockupanterna att ge upp.