Fakta: Så började ockupationen i Oregon

Den 2 januari marscherade omkring 300 regeringskritiska aktivister i Burns i Oregon för att protestera mot att två boskapsägare genom en överprövning tvingas avtjäna ytterligare fängelsetid – upp till totalt fem år – för anstiftan till brand på statlig mark.

Tillresta självutnämnda patrioter upprättade efter demonstrationen en "fristad" i federala byggnader vid ett naturreservat söder om staden. Därifrån protesterar de även mot vad det anser är olaglig statlig konfiskering av land i västra USA.

Milisledaren Ammon Bundy kommer från en familj i Nevada som 2014 med hjälp av beväpnade aktivister från olika delar USA lyckades köra iväg en stor myndighetsoperation som efter åratal av obetalda böter var på väg att konfiskera familjens boskap.

– Det är dags för alla inblandade i den här olagliga ockupationen att gå vidare. Det behöver inte bli blodsutgjutelse i vårt samhälle, säger David Ward, sheriff i Harney County, skriver AFP.

Gripandena skedde vid ett trafikljus ute på landsbygden i Oregon under natten till onsdagen svensk tid. Bland de gripna finns gruppens ledare Ammon Bundy och dennes bror Ryan Bundy, rapporterar amerikanska medier. Lokaltidningen The Oregonian skriver att den ihjälskjutne är gruppens talesperson LaVoy Finicum.

Exakt vad som hände vid skottdramat är inte känt. Greg Bretzing från FBI ville under en presskonferens inte lämna några detaljer kring händelsen eftersom den håller på att utredas.

Sammanlagt är det åtta personer som är frihetsberövade, enligt AFP.

Den beväpnade gruppen, som beskrivs som konservativa extremister och kallar sig "Medborgare för konstitutionell frihet", intog byggnader tillhörande naturreservatet söder om det lilla samhället Burns den 2 januari. I korthet anser de att USA:s federala regering under flera decennier olagligt tagit över land från privatpersoner och ranchägare i Oregon och på andra platser i västra USA. Statligt ägt land, såsom naturreservatet, måste därför om igen hamna under lokal kontroll, resonerar de.

Ockupanterna säger sig även stödja två lokala ranchägare som hamnat i fängelse efter att de gjort upp eld på sin mark som spridit sig till federala ägor, skriver tidningen The New York Times.

Oregons guvernör Kate Brown har bett federala myndigheter om hjälp med att upprätthålla lag och ordning.

"Redo att försvara"

När ockupationen började samlade extremisterna omkring 100 anhängare vid naturreservatet. Händelsen blev snabbt rikskänd och bilder på aktivister i cowboyhattar spreds över världen.

Trots dödskjutningen och gripandena vägrar flera beväpnade personer att lämna naturreservatet.

– Vi står här redo att försvara vårt fredliga beslut, säger ockupanten Jason Patrick till The Oregonian,

Reuters uppger dock att den federala polisen FBI omringat området.